Zoek
Zoek

Bouw in Berghuizen schiet goed op

Het gaat snel met de nieuwbouw in Zuid-Berghuizen. Naar verwachting eind dit jaar kunnen de huurders van de vijftien nieuwe woningen van WBO aan de Groene Loper de sleutel in ontvangst nemen. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de 21 appartementen aan de Burgemeester Storkstraat in januari volgend jaar worden opgeleverd.
Foto: Burg. Storkstraat 1
Voor beide complexen bestond een ruime belangstelling. Er kan op de woningen c.q. appartementen niet meer worden gereageerd. Aan de Groene Loper bouwt Trebbe in opdracht van WBO zoals gezegd vijftien huurwoningen. Ze worden geacht duurzaam en betaalbaar te zijn.  De woningen, waarvan de bouw al een flink eind gevorderd is, zijn allen all-electric. Ze zijn extra goed geïsoleerd en ze hebben een eigen energievoorziening in de vorm van zonnepanelen en zonnecollectoren. En bij een all-electric woning is er geen gasaansluiting. Bewoners gebruiken straks elektriciteit om het huis te verwarmen, te koken en warm water te gebruiken.
Foto: Burg. Storkstraat 2
De Industrieel, zo gaat het appartementencomplex met 21 appartementen verdeeld over drie woonlagen, aan de Burgemeester Storkstraat heten. Het gebouw is het eerste appartementencomplex in Zuid-Berghuizen met een lift. En dat is een groot pluspunt. Want daarmee is het geschikt voor ouderen en zijn de appartementen ook toegankelijk voor mensen die afhankelijk zijn van een gelijkvloerse woning.
Met het ontwerp voor het gebouw is rekening gehouden met het gevoel voor kleinschaligheid. De hoogte van het gebouw is daarom beperkt gebleven tot drie woonlagen. De appartementen zijn verdeeld over de begane grond, eerste en tweede verdiepding. De appartementen op de eerste en tweede verdieping zijn bereikbaar via lift en trap. Om de kleinschaligheid extra te benadrukken is er door de architect gekozen voor twee gebouwen en deze met elkaar te verbinden door middel van een galerij.
De appartementen in De Industrieel zijn voorzien van twee slaapkamers, apart toilet, een open keuken, woonkamer, ruime berging en een balkon om fijn buiten te zitten. Op het terrein worden parkeerplaatsen gemaakt zodat parkeren geen enkel probleem oplevert. Op de begane grond is een gezamenlijke fietsenstalling.
Het gebouw wordt een duurzaam, geheel gasloos, wooncomplex. De appartementen worden all-electric uitgevoerd. De toekomstige bewoners verbruiken, bij normaal gebruik, in all-electric woningen minder energie. Ook wordt de woning op andere manieren verwarmd dan met aardgas. De appartementen zijn dus goed voor het milieu én voor de portemonnee.
Foto: Groene Loper
Welzijnsinstelling Impuls en de Zorgfederatie Oldenzaaal (ZF0) gaan samen inventariseren waar de toekomstige bewoners van De Industrieel behoefte aan hebben. De Zorgfederatie levert in principe de zorg, tenzij  bewoners daarvoor een andere partij willen. Na het behoeftenonderzoek kan er in de directe omgeving eventueel op worden ingespeeld, bijvoorbeeld in Stakenboer. In De Industrieel komt geen eigen ontmoetingsruimte.

Foto’s: Riet Vos