De muziekkoepel is geopend

Zondag 12 juni 2022 gaat in Zuid-Berghuizen de annalen in als een memorabele dag. De dag dat met een reeks van optredens cultuur eer aan werd gedaan en natuurlijk de dag waar opnieuw in Oldenzaal een stedelijke muziekkoepel werd geopend. Nu – in een nieuwe eeuw – niet op de Markt in hartje stad, maar in het schaduwrijke Park Stakenkamp.
Het was presentator Koen Groenewold, hier geboren en getogen en nog steeds in onze wijk woonachtig,  die op  de koepelvloer de aftrap gaf. Hij vroeg de nog zittende bestuursleden Felix Nijland, Jan Olde Kalter en Wim Gaalman die steun kregen bij de bouw van de koepel van bouwkundige Joffrey Bloemen, hoe ze het kunstje – vrij vertaald – hadden geflikt. Het antwoord was simpel: ‘Gewoon aanpakken, we kregen fantastische steun van het bedrijfsleven, van de gemeente en van fondsen en dan is het hier in Berghuizen gewoon een kwestie van niet lullen, maar poetsen.’
 
Het was wethouder  Evelien Zinkweg die koepelvoorzitter Felix Nijland vroeg haar te helpen de muziekkoepel officieel te openen. Het tweetal trok rode doeken weg, een openingshandeling die werd gadegeslagen door op dat moment al enkele honderden bezoekers. Het koor Impulsief trad om 11.00 uur als eerste op in de koepel. Even daarna knipten wethouder Maaike Rödel en Kansrijkadviseur Jan Olde Kalter als openingshandeling voor het uitgebreide en verbeterde Stakenboer een rood lint door, dat tussen koepel en boerderij was gespannen. Velen namen een kijkje in de huiskamer van de wijk, dronken er koffie of nuttigden een drankje.
 
Buiten kende het programma plotseling een verrassende wending, toen duidelijk werd waarom burgemeester Patrick Welman met zijn ipad de beide wethouders vergezelde. Scherpe ogen met kennis van zaken hadden al iets kunnen weten nadat ze Simone Huizer van de gemeente Oldenzaal met een draagtasje hadden zien aankomen. Maar de persoon in kwestie – Felix Nijland – had niets door, tot het moment dat hij op de podiumvloer werd geroepen. Volkomen verrast en zelfs lichtelijk overdonderd hoorde hij hoe burgemeester Welman vertelde dat het ‘Zijne Majesteit had behaagd Felix Nijland te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.’ Dit voor zijn jarenlange verdiensten in Oldenzaal, soms ver daarbuiten en met name zijn inzet op sportief,  sociaaal-maatschappelijk en nu met de koepel ook op cultureel gebied – in zijn geliefde wijk Zuid-Berghuizen.
 
Onder uitstekende weersomstandigheden ging het programma door, met om half vijf het laatste geslaagde optreden van de dag door het Stroat Ensemble. Op korte termijn volgt de bestuursoverdracht en nemen Bart Riteco, Daniëlla van der Stelt, Bart Schröder, Jaap Keizers en Marc Loke met steun van Hans Renshof, Carla Boerrigter en Ben Siers het bestuurlijke stokje over.  

Voor veel meer foto’s kijk op:  www.Flickr.com/stadoldenzaal