Melita Vosmer viert bijzonder jubileum

op zaterdag 14 september 2019
Twee passies komen voor Melita Vosmer in manege Boerskotten bij elkaar: paardrijden en werken met mensen met een beperking. ‘De combinatie geeft een enorme voldoening, altijd weer’, zegt de vrouw, die vandaag, zaterdag 14 september, liefst 40 jaar in dienst is bij de Stichting Paardrijden Gehandicapten.

Instructrice en hoofd van de manege Melita Vosmer met de ruin Sherlock, een van de acht geduldige manegepaarden.

 

Boegbeeld van manege paardrijden gehandicapten 40 jaar in dienst

Vandaag is iedereen trots op Melita

Dat Melita het boegbeeld is maar ook de spil en het visitekaartje van de manege, daar twijfelt niemand aan. Deze middag heeft ze even tijd voor een praatje en een kopje koffie in de kantine. En vertelt dat ze in de manege acht geweldige paarden hebben. ‘Het zijn geduldige paarden en dat is ook wel een voorwaarde. Want het werk hier moeten ze goed kunnen doen.’ Het lesgeven aan ruiters en amazones met een beperking, wat Melita nu al vanaf 1979 doet, is elke keer opnieuw een uitdaging. ‘Voor sommige deelnemers is het rijden elke keer weer spannend. Het maakt mij helemaal niet uit op welk niveau iemand rijdt. Zolang de ruiter van het rijden geniet, geniet ik er ook van. Ik ben wel een doorzetter en probeer de deelnemers hier dat ook mee te geven. Iemand die scheef en niet helemaal goed op het paard zit bijvoorbeeld, daar werk ik net zo lang aan tot het beter gaat en die persoon zich op de rug van het paard meer ontspannen, sterker en soepeler en op zijn of haar gemak voelt. Een stukje angst dat er soms is overwonnen heeft. Vanzelfsprekend gaan we altijd uit van een positieve benadering.’

In de manege is een sfeer van rust, reinheid en regelmaat belangrijk. Een overzichtelijke belevingswereld maakt het verblijf er voor de mensen met een beperking aangenamer. Stuk voor stuk krijgen ze voldoende aandacht en naast Melita zorgen daar elke week meer dan zestig vrijwilligers voor. Wie regelmatig over de Boerskottenlaan en de Koppelboerweg komt, ziet de mensen van de manege op hun paarden regelmatig vertrekken of terugkomen voor een tochtje in de omgeving. Altijd is de stoet voorzien van voldoende begeleiders.

De stichting begon ooit aan de Hoge Haerlaan, nabij de plek waar de Oldenzaalse Wieler Club het clubgebouw had. Aan de Boerskottenlaan is de accommodatie geweldig. Hoewel het soms een strijd was voor het stichtingsbestuur het hoofd boven water te houden. Maar gelukkig waren er altijd weer acties en donaties en werd de manege niet snel vergeten door goede doelenacties. Op dit moment wordt op het voorterrein textiel ingezameld als extra bron van inkomsten. Iedereen kan er huishoudtextiel, kleding en beddengoed brengen.

Melita Vosmer is feitelijk in dienst bij Aveleijn als begeleider dagbesteding. Van daaruit is ze gedetacheerd in de manege Boerskotten waar ze instructrice is en hoofd van de manege. Ze vertelt dat veel vrijwilligers er al heel lang actief zijn. ‘Het is hier eigenlijk één grote familie. Iedereen leeft mee en geniet als een deelnemer het goed doet of trots is op zichzelf. En mooi ook is het als je ziet dat ouders trots zijn op hun kind. De betrokkenheid leidt tot een fijne sfeer en de sociale contacten zijn hier voor de mensen heel erg belangrijk. Het is elke keer voor de deelnemers weer een mooi uitje’.

Ook in haar spaarzame vrije tijd is Melita bezig met paarden. Ze rijdt zelf, soms op de Hoge Veluwe of op Texel. Rijbroek en rijlaarzen, die draagt ze het vaakst. Vandaag is het zoals gezegd feest in de manege. Want als één persoon het verdient eens goed in het zonnetje te worden gezet, is het Melita Vosmer. De instructrice die altijd blijft geloven in haar leerlingen. ‘Zolang ik geloof in iemands  mogelijkheden, geef ik niet op.’

 

Tekst en foto: Felix Nijland

Deel op Facebook

Nieuws automatisch ontvangen?

Volg onze Facebook pagina.