Zoek
Zoek

Prachtig! Halloween als verbinding in buurt

Op 31 oktober is het Halloween. De naam is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Traditioneel wordt deze feestdag vooral gevierd in Engelstalige landen. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, met name in Europa. En in Zuid-Berghuizen!
Ook in onze wijk is Halloween dus niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op meerdere plekken staan voor deuren en ramen uitgeholde oranje pompoenen, die op een gezicht lijken. Wereldwijd is dit het bekendste symbool van Halloween. Ook in het winkelcentrum zijn pompoenen, versiering en enge maskers te koop. Een rondje langs kinderrijke buurten levert enkele leuke foto’s op.
Traditiegetrouw verkleden kinderen zich als heksen, spoken en skeletten. Ze bellen in het donker aan bij huizen in de buurt, die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Ze roepen ‘Trick or treat!’ waarbij de keuze wordt gegeven tussen het mikpunt van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat) geven. De meeste bewoners geven de kinderen dan een snoepje.
In en om het speeltuintje aan de Ferdinand Bolsstraat gaan ze nog een stapje verder. Samen met de gezinnen aan de Albert Cuypstraat en Van Ostadestraat wordt Halloween groots gevierd. Al voor de herfstvakantie is de speeltuin versierd en door een grote groep kinderen zijn gezamenlijk pompoenen uitgehold. Als het donker wordt gaan jong en oud verkleed naar de gezamenlijke tent voor een welkomstwoordje, spelletjes en een heksendans. Daarna gaan ze in groepjes uiteen voor de rondgang door de buurt. Na afloop verzamelt iedereen zich bij de vuurkorf voor het roosteren van marshmallows en andere traktaties.
Elizabeth Beuvink, kartrekker van het evenement, vertelt: ‘In de drie deelnemende straten wonen mensen van maar liefst tien verschillende nationaliteiten. Een gezellige buurtactiviteit als deze verbroederd en verbindt. Iedereen doet enthousiast mee en de kinderen vinden het prachtig.’

Tekst en foto’s: Charon Olde Riekerink