Search
Search

Vliegen en wespen bij stinkend afval

Het illegaal dumpen van afval bij de ondergrondse container aan de Burgemeester Wallerstraat houdt niet op. Zondagavond stonden er een oude koelkast en lag er veel restafval. Dinsdag aan het begin van de middag vlogen hordes vliegen en wespen over openstaande zakken met huishoudelijk afval, waarin veel etensresten.
De netheidmedewerker van de gemeente mocht de rotzooi dinsdagmiddag opruimen. Van de Bijzondere Opsporing Ambtenaren (BOA’S) van de afdeling handhaving van de gemeente had hij de opdracht de zakken te openen en naar adressen te zoeken. Een uiterst onsmakelijk en niet te benijden karweitje. Zijn elektrokar zat snel vol. Hij moest een tweede keer komen om de rest van het gedumpte afval mee te nemen. Bewoners van de flat aan de oostkant van de Burgemeester Wallerstraat, waar de ondergrondse container staat, zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor het dumpen van het afval. Een aantal van hen wijst met de beschuldigende vinger naar elkaar. De redacteur van de wijkkrant Hallo Berghuizen die dinsdagmiddag ter plekke was, werd recht in zijn gezicht gefilmd vanuit een auto door  familie van bewoners. Eén bewoner liet een filmpje zien waarop een man op een fiets een volle vuilniszak dumpt bij de container en vervolgens snel weg rijdt.
Bewoners van de flat zeggen zich in hoge mate te irriteren aan het op straat gesmeten afval. Een aantal klaagt over vliegen in het portiek en in de woningen. Met de tropische temperaturen die voor de tweede helft van deze week zijn voorspeld, is het niet te hopen dat er de komende dagen nog meer stinkend afval op de straatstenen wordt achtergelaten. Inmiddels zijn in de wijk in toenemende mate mensen te zien die zakjes met afval dumpen in afvalbakken van de gemeente. Anderen fietsen met volle, grijze zakken rond. Mogelijk vinden mensen de afvaltarieven te hoog of zit, nu de gemeente veel minder vaak de grijze container ophaalt, deze snel vol en moeten andere plekken worden gezocht om het afval kwijt te raken. Dat geluid komt met name van gezinnen met meer dan twee kinderen. 
 
Ook komt het voor dat wijkbewoners hun vlees- en etensresten in prullenbakken  van de gemeente gooien, omdat deze bijna dagelijks worden geleegd en ze zo zelf met de hoge zomertemperaturen geen maden in hun vuilcontainers krijgen. Het illegaal dumpen van afval komt ook veelvuldig voor op het milieuplein achter het winkelcentrum. Surveillerende politieagenten maakten daar zondagavond nog foto’s en spraken in hun bericht aan de gemeente van ´een bende.´
 
Kansrijk Berghuizen heeft de gemeente, de politie en de woningbouwvereniging WBO Wonen gevraagd controles uit te voeren en maatregelen te nemen. De afvalproblematiek lijkt op dit moment irritatie nummer één in Zuid-Berghuizen. Zondagavond lag ook Park Stakenkamp na de warme zaterdagavond weer vol zwerfafval. Op de parkeerplaats bij Breedwijs werden bij de ingang naar het park het afgelopen weekend zwarte lachgasballonnen aangetroffen.