Search
Search

Berghuizenaar downtown aan de Markt

Wijkbewoner Barry Schopman, 42 jaar, woont aan de Stakenkamplaan samen met Kim en is de trotse vader van vier zoons en een dochter. Van het gezin voetballen er zes van de zeven bij FC Berghuizen. Barry zelf maakt deel uit van vriendenteam The Legend. In zijn dagelijks leven is hij bedrijfsleider van een sympathiek en succesvol concept, waarbij mensen met een (licht) verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt in de bediening werken. Charon Golbach – Olde Riekerink ging er kijken.
Barry Schopman (geheel rechts op de foto) met zijn medewerkers.

Barry uit Berghuizen brengt zorg en horeca samen 

Op je gemak lunchen bij Downtown

Aan een stamtafel voor het raam zitten twee stagiaires geconcentreerd menukaarten te vouwen. Ze kletsen wat, staan me gastvrij te woord en schenken een kop koffie voor ons in. ‘Alles!’ antwoordt één van hen als ik vraag wat er zo leuk is aan werken bij Downtown, het nieuwe lunchcafé aan de Markt in Oldenzaal. Dat klinkt veelbelovend, maar ik geloof het meteen. De eetgelegenheid links naast Markt 19 voelt aan als een warm bad.  De lunchroom is stijlvol ingericht met moderne, industriële elementen, gecombineerd met petrol en warme aardetinten, die in de bonte tegelvloer  terugkomen. Het kost geen moeite je op je gemak te voelen. ‘We krijgen dan ook steeds meer aanvragen voor feestjes,’ vertelt Barry.
 
Downtown is eind oktober geopend. De eerste maanden zijn boven verwachting goed verlopen. Barry vertelt:  ‘We krijgen veel positieve reacties over ons interieur, de sfeer, maar vooral ook de kwaliteit van de producten en de leuke bediening. We richten ons van dinsdag tot en met zaterdag op de mensen die komen lunchen, maar ook buiten de openingstijden (10.00–17.00 uur) is de ruimte te reserveren voor bijvoorbeeld vergaderingen, buffetten en feestjes. We kunnen tot zo´n honderd gasten kwijt, maar de zaak leent zich ook goed voor kleinere groepen.’
‘We noemen ons personeel geen cliënten of deelnemers,’ vervolgt hij zijn verhaal. ‘Het zijn onze collega’s, die bijvoorbeeld middels een stage werkervaring opdoen en een zinvolle dagbesteding hebben. We werken niet vanuit een instelling en de mensen hebben geen indicatie om gesubsidieerd bij ons te komen. Vooral het in ontspannen sfeer deelnemen aan de maatschappij is belangrijk voor hen.’
 
Barry weet als geen ander hoe belangrijk dat is. Nadat hij ruime ervaring had opgedaan bij een justitiële jeugdinrichting, was hij acht jaar geleden medeoprichter van de stichting ‘Zekere Basis’.  Deze zorginstelling biedt jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen in drie Enschedese woonlocaties en met ambulante begeleiding de mogelijkheid zich voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijk bestaan. ‘Beide werkplekken boden nieuwe mogelijkheden voor jongeren die tussen wal en schip waren gevallen. Het is de kunst om te kijken waar de kwaliteiten liggen. Wat kán iemand.’ Bij Downtown komen Barry’s achtergrond in de zorg en affiniteit met de horeca samen. ‘Van de bevriende eigenaren Bas en Marc Kemna kreeg ik de vraag en het vertrouwen om er een mooie zaak van te maken.’
Gekleed 
In de lunchroom krijgt iedereen de kans om te groeien en zich op eigen tempo te ontwikkelen. ‘Daardoor kan het zijn dat gasten soms iets langer moeten wachten op hun bestelling, maar het enthousiasme en gedrevenheid van ons personeel maakt vaak een hoop goed. We werken samen in gemoedelijke sfeer. Het valt me op dat ze vaak meer kunnen dan ze aanvankelijk zelf dachten. De veilige setting zonder grote werkdruk en de succeservaringen die werknemers opdoen, maken dat het zelfrespect groeit en ze zich gewaardeerd voelen. Daardoor kan het dat een meisje dat eerst klantencontacten meed, nu toch op mensen afstapt om een bestelling op te nemen.’
Die bestellingen worden genoteerd op een lijst met pictogrammen, waarop eenvoudig kan worden aangekruist wat de gasten willen. Op de menukaart staan onder meer warme en koude broodjes, diverse salades en nacho’s in alle soorten en maten. Uit eigen ervaring weet ik dat de huisgemaakte arretjescake onovertroffen lekker is.
‘Na ruim twee maand staat onze basis. Afhankelijk van de wensen en de draagkracht van ons personeel kunnen we in overleg hun taken verder uitbreiden. Het is prachtig om een band met ze op te bouwen en te zien hoeveel zelfvertrouwen ze ontlenen aan hun werkzaamheden hier. De ervaring leert dat ze in hun enthousiasme eerder moeten worden afgeremd dan gestimuleerd. Van familie krijg ik terug dat werknemers goed in hun vel zitten. Daardoor in combinatie met tevreden klanten, die hier lekker hebben geluncht, heb ik bij Downtown de leukste baan die er is.’