Beter leslokaal dan bos is er niet

op maandag 18 oktober 2021
Wat is er mooier dan lekker buiten zijn op een mooie, mistige herfstdag? Lekker over de bladeren lopen die volop van de bomen vallen. En samen met je klasgenootjes allerlei opdrachtjes uitvoeren. IVN Oldenzaal-Losser e.o. trok met scholieren het bos in.

Het herfstproject speelde zich voor de groepen 4 van de Oldenzaalse basisscholen weer af in natuurgebied Het Hoge Venterink naast onze wijk Zuid-Berghuizen. Bijna 350 kinderen namen deel in dit bijzondere bos, eigendom van Natuurmonumenten. Onder begeleiding van IVN-gidsen, ouders en leerkrachten voerden  de leerlingen in groepjes een negental opdrachten uit. Ze lieten bijvoorbeeld huisjesslakken over hun hand laten lopen. En maakten met elkaar een prachtig spinnenweb.   
Wat is het leuk om met een spiegeltje onder een paddenstoel te kijken en plaatjes of buisjes te ontdekken. Een meisje vond  een heel klein takje met een paar hele kleine paddenstoelen erop. Zie de foto. Een paddenstoel die veel kleiner was dan de eikel die erbij lag. Het ging hierbij om het gestreepte nestzwammetje.

Bladeren op een grote zeef te leggen en boven een wit laken schudden. Op je knieën ontdek je dan allerlei kleine beestjes zoals: pissebedden, duizendpoten en kleine spinnetjes. 

Vol enthousiasme renden de leerlingen naar de volgende opdracht die zij moeten uitvoeren.  Een jongetje danste daarbij onopvallend achter in de groep. Hij beleefde de natuur op dat moment helemaal. Kan ik net zover springen als een slak, kikker, konijn of eekhoorn? Een opdracht die ze vol overgave uitvoerden. ‘Wat kan een eekhoorn ver springen’, hoorde je,toen ze klaar waren met deze opdracht. 

Het is heerlijk om lekker buiten te zijn en dingen in het bos te ontdekken. Een beter leslokaal kun je als leerling niet wensen. Samen met de ouders en leerkrachten genoten we van de leerlingen. We hopen ze zo liefde en zorg voor de natuur bij te brengen.

Tekst: Harry Roeloffzen

 

Deel op Facebook

Nieuws automatisch ontvangen?

Volg onze Facebook pagina.