Eerste orchidee in de vlinderhof

op zondag 13 juni 2021
IVN’er Wilbert Kallenberg schreef een artikeltje over de recente werkmorgen tijdens NLdoet in Park Stakenkamp. Hij leverde ook bijgaande foto’s. Eén daarvan is van de eerste orchidee die in de vlinderhof werd aangetroffen. De spectaculaire vondst leidde bij landschapsontwerper Huub Zoontje tot een spontane luchtsprong.

L’histoire se répète. Vorig jaar bij de burendag in Park Stakenkamp schreef ik: 

De distelvlinder zien we graag verschijnen in de vlinderhof. Zoals zijn naam al zegt, kan de distelvlinder heerlijk genieten van een intiem dinertje op de akkerdistel. Maar, helaas de akkerdistel houdt zich slecht aan de regels. Van anderhalve meter afstand tot elkaar hebben de akkerdistels nog nooit gehoord. Zelfs anderhalve centimeter is ze nog teveel. En dan het vermijden van menigtes: doen ze niet aan mee. En daarmee gaan ze, als waren ze een virus, vernietigend te werk. Andere planten leggen het loodje. Dus, beste distelvlinders: we hebben de akkerdistels toch maar gedecimeerd. En voor jullie blijven er in de vlinderhof nog genoeg lekkere hapjes over. 
Opnieuw moesten we dus de akkerdistel te lijf. Niets nieuws onder de zon dus? O ja, die zon was er eindelijk weer. Werd wel tijd. Maar er was wel degelijk nieuws onder die heerlijke zon. Orchideeën in de vlindertuin!! Ze hebben er zich gevestigd. Met een op zijn minst symbolische sprong in de lucht, ging Huub Zoontjes uit zijn dak. Fantastisch resultaat van onze inspanningen. 
En de vlindertuin werd nog meer vlindertuin door het aanplanten van een fors aantal vlinderstruiken, die konden worden aangeschaft met een bijdrage van Kansrijk Berghuizen. Verder werd er flink gewerkt in de tuin rond de Stakenboer en werd het park opgeschoond. Vanwege de Corona maatregelen konden we op deze uitgestelde, maar nu toch gerealiseerde NLdoet-dag, slechts met enkelen aan het werk. Maar er is duidelijk zicht op betere tijden. 
Als altijd werden we weer zeer gastvrij ontvangen en was de catering weer top! 

Tekst en foto’s: Wilbert Kallenberg.
Deel op Facebook

Nieuws automatisch ontvangen?

Volg onze Facebook pagina.