Rode bietentaart en pompoenensoep

op zondag 16 augustus 2020
Wat opvalt in Berghuizen is dat de volkstuinders volop aan het oogsten zijn. Hallo Berghuizen duikt in een serietje van vijf afleveringen de moestuin in en laat de telers van rode bieten, peultjes en schorseneren vertellen over hun hobby. Aflevering 4: Vrouwen in de volkstuin.

Marleen Boerrigter (links) en Beppie Heilen zoeken graag de schaduw op onder hun rijkelijk met vruchten behangen bramenstruiken. 

Het motto van Marleen Boerrigter en Beppie Heilen is: ‘Samen is gezelliger dan alleen.’ Dus werken de vriendinnen niet alleen voor de derde achtereenvolgende zomer samen in de moestuin aan het spoor, ook verdelen ze de opbrengst. ‘We delen de buit’, grapt Marleen.

Beppie kwam hier door toedoen van voorzitter Harry Roeloffzen van het volkstuinencomplex. ‘Harry en zijn partner Ria zaten op een terrasje. Harry nodigde me uit aan te schuiven en terloops kwamen we op de volkstuin. Ik had wat grond bij ’t Groene Spoor in Rossum, maar vanuit de binnenstad waar ik woon was dat elke keer een eind fietsen. Het loonde zich zo eigenlijk niet om een kropje sla te halen. Harry vertelde dat hier een tuin van 75 m2 beschikbaar kwam. Toen waren we er vrij snel uit.’

Door het samen te doen leveren beide vrouwen elk de helft van het werk. Dat scheelt natuurlijk in de lichamelijke inspanning. Maar zeker als ze in de stoeltjes onder de bramen zitten, is er volop gelegenheid tot gesprek. ‘Kwekken’, noemen ze het zelf, uiteraard met een lach op hun gezicht. Meestal nemen ze koffie mee als ze op de fiets naar de tuin gaan. Marleen en Beppie willen zichzelf geen standaard volkstuinders noemen. ‘We zijn niet zo van de slaboontjes. Meer van de paprika’s en de courgettes, we hebben een mooi aardbeienveld, zoals je ziet bramen maar ook wilde bloemen. Onze tuin onderscheidt zich dus wel een beetje van de meeste andere tuinen hier.’

Hun motivatie sowieso elke woensdagmorgen samen aan de slag te gaan in de moestuin komt ook voort uit het simpele feit dat ze het leuk vinden bezig te zijn. Voor Beppie is werken in haar tuin ook meditatief. ‘Ja, die uitwerking heeft het wel op mij.’ De trein, die zo nu en dan langs davert, hindert hen in het geheel niet.

Aardappelen hebben ze elk jaar wel. En dit jaar ook rode bieten, snijbonen op stam maar vooral hun aardbeien zijn deze zomer een succesverhaal. Ze hebben al – ook succesvol – geëxperimenteerd door knoflooktenen in de grond te stoppen en ze maken leuke gerechten zoals een rode bietentaart en pompoensoep. ‘Heerlijk’, blikken ze terug op het nuttigen daarvan. Ze doen geen groenten in de diepvriezer. Alles wordt vers gegeten.

Beppie streeft naar een betere wilde bloemenoogst. ‘Daar moeten we nog iets op vinden. Er komen wel wat bloemen, maar het is meer wild dan bloemen. Dat moet nog anders, maar je moet toch iets te wensen houden.

Deel op Facebook

Nieuws automatisch ontvangen?

Volg onze Facebook pagina.