Zoek
Zoek

Beat Buzz

Precies tien jaar geleden kocht Maurice Engbers in Wateringen zijn eerste Beat Buzz. Een partybus, die een reisje tot een sfeervolle en muzikale belevenis maakt. Al gauw trad broer Erwin toe tot het bedrijf en inmiddels staan in een gekochte hal op het industrieterrein vijf fraai gepimpte bussen. Daaronder de nieuwste aanwinst: een dubbeldekker voor liefst 75 personen.
Erwin (links) en Maurice Engbers voor hun nieuwste aanwinst, de dubbeldeks Beat Buzz.

Laatste aanwinst broers Engbers is een kleurige dubbeldekker

Lockdown zet Beat Buzz even aan de kant

Maurice kreeg destijds na een artikel in Tubantia meteen de eerste reserveringen binnen. Het werkte als een olievlek. Er bleek behoefte aan dit soort bussen. De Beat Buzz rekent af met het beeld van doorgaans saaie busreizen. ‘Bij ons boeken mensen vooral omdat ze op zoek zijn naar sfeer en gezelligheid, met muziek van hun eigen keuze en een lekker gekoeld drankje. In onze bussen is dat allemaal voorradig’, vertellen Maurice (35) en Erwin (49).
 
Ze doen hun verhaal in hun ouderhuis aan de Elsmorsweg. Moeder Annie (75) serveert koffie met eigengebakken taart, vader Gerard (76) luistert onderuit gezakt toe. Beide ouders zijn nauw betrokken bij de ondernemerszin van hun zoons. Gerard adviseert en voert klusjes uit, moeder Annie is nog erg fit en maakt nu al tien jaar de bussen schoon. Zo is het een beetje een bedrijf dat door de hele familie wordt gedragen.
Gerard en Annie Engbers in een van de buss
Maar ze doen h en. et zeker niet alleen. De laatste jaren heeft Jeroen Smudde ook een belangrijke rol gespeeld binnen de Beat Buzz. Naast chauffeur is hij hoofdverantwoordelijk voor het technische gedeelte. Maurice en Erwin Engbers en Jeroen Smudde trekken als drietal de kar bij de Beat Buzz. Vierde vaste waarde is parttime chauffeur Michel Boers.
 
Maurice, destijds nog vrachtwagenchauffeur, werkt full time in het busbedrijf. Erwin werkt nog drie dagen in de week als docent economie aan het Kottenpark College in Enschede, maar haalde al snel na de start in 2010 zijn busrijbewijs. Sindsdien rijdt ook hij met groepen naar voetbalwedstrijden van FC Schalke 04 in het Duitse Gelsenkirchen, naar grote concerten of festivals en anders is er wel een voetbalteam, vriendenclub, een skiclubje dat naar het Sauerland wil of een zangkoor aan boord.
Maurice rijdt de bus over de Kleibultweg.
Via hun website en sociale media komen de reserveringen binnen. En dat inmiddels de vijfde bus er is, is eens en temeer een bewijs dat ze destijds een gat in de markt hebben aangeboord. Alleen gooit de Coronacrisis en de tweede gedeeltelijke lockdown nu wel roet in het eten. Erwin legt uit: ‘We liggen sinds vorige week helemaal stil. De een na de andere annulering kwam binnen. Aan de ene kant logisch. Aan de andere kant heel vervelend, want wij willen natuurlijk het liefst rijden. Gelukkig krijgen we overheidssteun, waardoor we het wel even kunnen uitzingen. Maar dit moet natuurlijk niet te lang duren.’
Ze doen veel zelf aan de bussen. In dat kader komt het goed uit dat ze sinds kort nu een eigen hal hebben tegenover de Pré Pain bakkerij aan de Kleibultweg. Maurice: ‘De tijd die we nu hebben gebruiken we, samen met onze medewerkers, om de hal helemaal in te richten voor ons busbedrijf. Compleet met kantine. De eerste en soms ook nog de tweede bus stalden we eerst bij  het huis van mijn ouders aan de Elsmorsweg en later bij verschillende bedrijven. Nu hebben we dat allemaal zelf in de hand.’ 
We gaan kijken bij de hal en raken al snel onder de indruk van die prachtige bussen. Zeker van de dubbeldekker, die aanvankelijk wit was maar volledig is gepimpt in de stijl van de Beat Buzz. Elke bus beschikt over een muziek- en lichtinstallatie, die in een discotheek niet zou misstaan: party time!
Bij het betreden van de dubbeldeks bus vraagt Erwin me naar mijn favoriete muziek. Ik kies voor de swingende, live YouTube uitvoering van Brian Ferry’s vermaarde Let’s stick together. Even later is de Beat Buzz een rockpaleis. Ja, zo wil je wel naar Pinkpop of Lowlands reizen. Erwin en Maurice vertellen dat er klanten zijn die alleen om de sfeer een reisje boeken. ‘Ze zeggen dan: rij maar een eind raak. Of rij maar een rondje om het IJsselmeer. Als zij hun feestje maar hebben.’ Lekker zitten kunnen de busreizigers elk geval. De dubbeldekker beschikt over mooie leren stoelen, drie andere bussen hebben een rondzit achterin met luxe leren fauteuils en diverse andere zitjes. Een beetje een huiskameridee. 
Erwin haalde al snel na de start van de Beat Buzz zijn busrijbewijs.
Beide boers vinden het best. Ze hebben allebei een beetje een onverstoorbaar karakter, dus ze kunnen een hoop aan. Erwin herinnert zich een mooie voetbalreis met supporters van FC Twente naar het bevriende Stranraer FC, een club uitkomend in de Schotse League in een klein stadje aan de westkust  van Schotland. ‘De Beat Buzz ging op de boot, samen met de supporters en de bijzondere band die er bestaat tussen beide clubs was dat een hele belevenis.’ Maurice reed al eens met een club jagers naar de Pools-Russische grens. Hij blijft daarbij niet in de bus zitten. ‘Vaak raak je als chauffeur wel betrokken. Ik ben tijdens de jacht meegegaan als klopper. Hartstikke mooi.’
De familie Engbers in de bus.
Zin in Let’s Stick Together? Klik op onderstaande link. Let op de Australische saxofoniste Jorja Chalmers.
 
https://www.youtube.com/watch?v=lj0XD1NFa1I
 
www.beatbuzz.nl

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Riet Vos.