Zoek
Zoek

Dag zomer, hallo herfst!

De plantenbakken en de border voor het Breedwijsgebouw aan de Helmichstraat zijn door leerlingen van groep 5 van De Leemstee samen met twee leden van het IVN Oldenzaal-Losser e.o. weer voorzien van winterviolen. Kleinbloemige blauwe en oranje winterviolen, die de hele herfst en winter bloeien.
Want laten wij eerlijk zijn: violen behoren tot de dankbaarste plantjes voor de tuin en het terras. In groepjes van twee hebben de leerlingen de violen in de aarde gezet. De een maakt met een schepje een gat in de grond. En de ander haalt voorzichtig het viooltje uit het potje en zet het in het gat. Dat laatste gaat overigens niet al te makkelijk. Een paar keer knijpen in het potje wil dan wel eens goed helpen.
‘Wat zijn dat voor witte dingen?’ vraagt een leerling  als hij het plantje uit het potje gehaald heeft.  ‘Dat zijn de wortels’, zegt zijn maatje een beetje verbaasd dat hij dit niet weet. Bij een ander groepje is het gat zo diep dat het hele viooltje onder de aarde verdwijnt. Viooltje er weer uit. Wat losse aarde in het gat en nu past het viooltje prima. Een meisje komt er na een aantal keren achter dat het veel makkelijker en sneller gaat als je met je handen in de losse aarde een gat maakt. Zij zit er helemaal niet mee dat zij dan zwarte handen krijgt. ‘Straks even goed mijn handen wassen en ze zijn weer helemaal schoon’, zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht. 
Juffrouw Mijke, die achter het raam bij de border aan het werk is, staat versteld hoe snel haar leerlingen meer dan 160 viooltjes in ruim een half uur in de grond gezet hebben. Deze leerlingen zijn buiten aan het werk in de natuur. Zij beleven de natuur. Wij zijn ervan overtuigd dat een groen schoolplein, het nabijgelegen park en de natuur in de buurt een rijke leeromgeving bieden voor kinderen. Wij hopen dat zij op deze manier het zaadje planten van de liefde en zorg voor de natuur. 
Nog even alles opruimen en aanvegen en het aanzicht van het Breedwijsgebouw  is weer vrolijk en netjes.

Tekst en foto’s: Harry Roeloffzen, vrijwilliger IVN Oldenzaal-Losser e.o.