Zoek
Zoek

Bewoners worden dol van de ratten

Fabiënne van Straaten (16) is toegetreden tot de redactie van Hallo Berghuizen. Ze ging op onderzoek in de zijstraten van de Stakenkamplaan en bij de Stakenbeek. Ratten en muizen teisteren hier de bewoners, waarvan velen geen deuren en ramen meer open durven te laten staan.
Het is bekend dat het al maandenlang wemelt van de ratten in en langs de Stakenbeek. Er is niet alleen een rattenplaag, maar ook een muizenplaag. Volgens de bewoners bij de beek is de voornaamste oorzaak hiervan dat er mensen wonen, die hun eten niet in de otto gooien, maar op het platte dak van de schuur. Dat is omdat zij kennelijk vanuit hun geloof afval niet weg mogen gooien. 
 
Niet alleen het laten liggen van afval is een probleem, maar ook het overmatig voeren van eenden en ganzen trekt de ratten en muizen aan. Mensen hebben soms wel zakken vol met oud brood om de eenden en ganzen te voeren en alles wat blijft liggen lokt het ongedierte. Tevens wordt de beek vervuild, omdat aanwonenden er nog al eens afgewerkte olie of frituurvet in gooien. Hier komen ratten en muizen in een mum van tijd op af. Ten slotte raken de otto’s te snel vol en zetten mensen zakken met afval naast hun vuilcontainers.
 
De ratten en muizen zorgen niet alleen voor overlast in en langs de beek, maar ook in de huizen van de bewoners. Door het oudere huizentype komen de ratten en muizen volgens bewoners namelijk gemakkelijk binnen. 
 
Debbie Nijhuis heeft ze zelfs in haar keuken gehad. Ze vraten bij haar alles op. Ze heeft vervolgens de woningcorporatie gebeld en die haalde de hele keuken eruit. Gaten werden dichtgesmeerd waarna de keuken werd teruggeplaatst. De ratten- en muizenplaag is zo erg dat ze geen voor- of achterdeur meer durft open te laten, zelfs niet als ze even iets uit de auto wil pakken, omdat ze bang is dat de ratten en muizen dan naar binnen gaan. De ratten- en muizenplaag is bovendien de reden dat ze wil verhuizen. 
 
Voor de bewoners langs de beek is de maat vol, de gemeente moet iets doen! De situatie in de wijk verslechtert met de dag, bewoners voelen zich onprettig en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn want je moet je wel goed voelen in je eigen huis. Het is dus hoog tijd voor maatregelen.
 
Dit verhaal krijgt nog een follow-up. Wat gooien vissers aan voer in de beek om vissen te lokken en wat gaat de gemeente doen om het ongedierte uit te roeien?

Tekst en foto: Fabiënne van Straaten