Zoek
Zoek

Bloemenkamplaan: je weet niet wat je ziet!

Een tiental bewoners van de flats aan de Bloemenkamplaan heeft zaterdag met buurtbewoners en mensen van de gemeente, WBO Wonen en de initiatiefgroep groen van Kansrijk Berghuizen ruim 600 vaste planten in de verbrede boomspiegels gezet. Het resultaat is fantastisch. Je weet niet wat je ziet!
In de dagen ervoor hebben medewerkers van de gemeente en WBO Wonen de boomspiegels verbreed en tussen de balkons tegen de flats plantvakken aangelegd. De vakken tegen de flats worden binnenkort door WBO Wonen voorzien van nieuw groen. ‘Nu al is het aanzicht van de flats sterk verbeterd, laat staan straks in het voorjaar en de zomer als de planten bloeien. Lamsoor, Kattenkruid, Zonnehoed, Sierui en nog een viertal andere bloeiers zorgen er dan zeker voor dat je met plezier langs de flats gaat’, aldus Harrie Roeloffzen van de initiatiefgroep groen van Kansrijk Berghuizen.

André Rippert zal vanuit zijn kamer in de flat uitkijken op vaste, vrolijke beplanting en niet meer op koude, grijze tegels. ‘Ongelooflijk dat dit allemaal zo snel voor elkaar gekomen is’, zegt hij. Bewoners hadden zelf wel plannen en wensen, maar kregen het niet voor elkaar dit ook uit te voeren. Kansrijk schoot met de initiatiefgroep groen te hulp. André gaat gewoon verder met het netjes houden van de boomspiegels en de stoep zoals hij al jaren doet. Een drietal medebewoners zal hem daarbij ondersteunen. De vaste planten voor de boomspiegels komen voor de helft van het project de Groene Loper. De andere helft is betaald met geld dat de bewoners hebben aangevraagd bij Buurtinitiatieven van de gemeente Oldenzaal.
 
Er zijn flink wat tegels gewipt en afgevoerd. Vier bomen zijn verwijderd. Er staat nu nog een drietal bomen waarvoor een kapvergunning wordt aangevraagd. Als ook deze verwijderd zijn, gaat de gemeente nieuwe verschillende soorten bomen in de boomspiegels plaatsen. Volgens Harry Roeloffzen is het project Bloemenkamplaan een mooi voorbeeld hoe gemeente, WBO Wonen, project de Groene Loper en de initiatiefgroep groen van Kansrijk Berghuizen met bewoners de woonomgeving kunnen verbeteren en verfraaien. Het resultaat voor de flats bij de Bloemenkamplaan is minder verharding, minder wateroverlast, meer verkoeling, hoewel dat even duurt omdat de bomen niet zo snel groot worden en meer biodiversiteit. ‘We hebben er met elkaar iets moois van gemaakt’, aldus een tevreden Harry Roeloffzen.

Foto’s: Harry Roeloffzen.