Zoek
Zoek

Bomen in het park krijgen een naam

De bijzondere bomen in Park Stakenkamp worden voorzien van hoogwaardige informatiepanelen. Veel bomen hebben arboretumwaarde. De bordjes kunnen worden aangeschaft omdat Kansrijk Berghuizen deze week 3.000 euro subsidie kreeg van de provincie Overijssel.
Nabij de podiumelementen in het park staat deze groep Kaukasische vleugelnoten.
In Park Stakenkamp staan zeker 40 tot 50 bomen met grote waarde. Veel mensen zullen daar niet elke dag bij stilstaan, maar het IVN Oldenzaal is zich hier al geruime tijd van bewust. Dirk Veldman en Dick van der Meer van het IVN, dat de thuisbasis heeft in Stakenboer, hebben een lijst samengesteld van de bijzondere bomen.
Op de bordjes komen sowieso de Nederlandse en de Latijnse naam van de betreffende boom en mogelijk ook korte informatie en een fotootje. De bordjes kunnen in full colour worden uitgevoerd en zijn duurzaam bestand tegen zonlicht. Ze komen op paaltjes van verzinkt staal met horizontaal versterkte pinnen. De subsidie komt uit het potje ‘Samen voor elkaar’. Kansrijk Berghuizen wil samen met het IVN een educatieve beweeg- en wandelroute langs de bomen aanleggen, zowel voor ouderen als voor kinderen. Dat betekent dat bijvoorbeeld basisschool De Leemstee op bomenonderzoek uit kan gaan in het park.
Maar er komen ook steeds meer routes langs en door het park. Kansrijk, het  IVN, de gemeente en Routenetwerken Twente zorgen er samen voor dat binnenkort op de hoek Burgemeester Wallerstraat-Reigerstraat een wandelbord komt met informatie over wijk en park en twee specifieke wandelrondjes van enkele kilometers door en rond Berghuizen. Die routes voeren over Boerskotten en ’t Hoge Venterinck, twee bijzondere parels aan de rand van onze wijk. Sinds kort gaat ook het Hilligenpad door het park en langs de Mariakapel aan het Lossers Voetpad. Wandelaars kunnen dus straks ook de bomenroute volgen. Bedoeling is verder een wandellus vanaf het NS-station richting Zuid-Berghuizen te maken.
Drie bijzondere bomen in Park Stakenkamp zijn bijvoorbeeld de mammoetboom, de Kaukasische vleugelnoot en de moerascypres. Zie de foto’s bij dit artikel.
Het bomeninformatieproject met beweegroute  wordt uitgevoerd door een projectgroep met Dirk Veldman en Dick van der Meer van het IVN en Felix Nijland van Kansrijk Berghuizen.
Vorig jaar ontving onze wijk twee keer 3.000 euro subsidie van de provincie. Een gezamenlijke aanvraag van de Stichting Kansrijk Berghuizen en Stichting Park Stakenkamp voor het opzetten van de digitale wijkkrant Hallo Berghuizen werd gehonoreerd, evenals een gezamenlijke aanvraag van Kansrijk Berghuizen en FC Berghuizen voor nieuwe speeltoestellen op sportpark ’t Venterinck. Beide projecten zijn uitgevoerd. U ziet het, verbinden en samenwerken in onze wijk loont.
 
Tip: kijk komend voorjaar als de bomen weer groen worden, in het park wat vaker omhoog. U zult verbaasd staan welke bomenpracht u aantreft.
 
https://www.landschapoverijssel.nl/routes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mammoetboom
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaukasische
https://nl.wikipedia.org/wiki/Moerascipres 
De mammoetboom.
De moerascypres.