Zoek
Zoek

Communicantjes bakken het bruin

Dolenthousiast brachten woensdag 16 leerlingen van de groepen 4 van basisschool de Leemstee een bezoek aan Bakkerij Roeland aan de Jaartsveldstraat. Dit in het kader van de voorbereiding op hun 1e Heilige Communie op 17 juni.

Tom 

Kinderen Leemstee maken hun eigen broodjes

Mutsje op bij bakker Roeland
 
Na de rondleiding in de St. Plechelmusbasiliek en de kindermiddagen waarin thema’s als vertrouwen, vergeven en nieuw leven aan de orde kwamen, stond in het kader van de Eucharistie het bakkersbezoek op het programma. Terwijl de bakkers er al een werkdag op hadden zitten (‘hier is altijd de lamp aan, behalve van zaterdag op zondag’) kwamen de kinderen ’s ochtends in uitgelaten stemming aan. Ze werden gastvrij ontvangen door de sympathieke bakker. Hilariteit alom toen voor de hygiëne iedereen een mutsje op moest.
 
In de bakkerij kregen de kinderen een rondleiding van Roeland zelf. Hij is een echte Twentse bakker. Vakmanschap en de liefde voor het bakkersvak is van generatie op generatie doorgegeven in zijn familie. Net als zijn vader en grootvader bakt hij brood op ambachtelijke wijze. Kleinschalig, maar wel met gebruikmaking van hoogwaardige grondstoffen en de modernste machines. ‘Is het niet eigenlijk een grote 3d-printer?’ vroeg een leerling, verbaasd over het vernuft van het geautomatiseerde productieproces.
 
Verschillende grondstoffen als meel, zout, suiker, en gistvoeding werden zorgvuldig afgewogen en in een grote kneedmachine met elkaar vermengd. De grote hompen deeg werden vervolgens in kleinere porties van 800 gram over de leerlingen verdeeld. Aan verschillende werktafels konden ze aan de slag om er hun eigen broodjes van te maken. Vormpjes werden uitgedeeld, rozijnen en krenten konden worden toegevoegd. Bakker Roeland deed voor hoe je vlechtbrood kunt maken.
 
Aan het eind van het bezoek lieten de leerlingen hun deegcreaties op grote bakplaten achter, zodat de bakkers ze in de enorme ovens konden afbakken. Die middag nog stonden er grote dozen vol heerlijk geurende verse broodjes klaar in de hal van de school. Een deel daarvan werd bewaard om daags erna gezamenlijk op te eten in de klassen. De communicanten kregen bovendien allemaal een grote zak eigengebakken brood mee naar huis. De meesten van hen hadden bij vertrek hun mutsje nog steeds op.