Zoek
Zoek

Dagbesteding in Breedwijs

Wanneer je door de Helmichstraat langs Breedwijs loopt, zie je dat de inrichting van een lokaal duidelijk afwijkt van de rest. Daar krijgen geen kinderen les, maar ouderen een fijne dag.

Samen naar Appie Heijn voor de boodschappen

Ellen Groeneveld en Gonny Flint van Zorgfederatie Oldenzaal zorgen er samen met een groep vrijwilligers voor dat de dagbesteding voor zelfstandig wonende ouderen op rolletjes loopt. Ellen doet haar werk als activiteitenbegeleider al bijna vijftien jaar met veel enthousiasme en bevlogenheid. ‘Ik heb de leukste baan van de wereld’ vertelt ze. In 2011 is ze met een groep begonnen op de bovenverdieping van Breedwijs. ‘Hier hebben we een hele leuke tijd gehad, maar de ruimte en de lift waren eigenlijk niet geschikt voor onze cliënten. Na een periode in een boerderijtje in Het Hulsbeek te zijn geweest, is de dagbesteding nu anderhalf jaar terug in de wijk. Door de centrale ligging, in de nabijheid van alle voorzieningen, is dit voor ons een ideale locatie’.
 
Vier dagen in de week verwelkomen ze een groep ouderen. De samenstelling wisselt per keer, maar cliënten komen vaak meerdere keren per week. In de sfeervol ingerichte huiskamer, die van alle gemakken is voorzien, worden gezamenlijk dagelijkse activiteiten ondernomen. Een goede sfeer en persoonlijke aandacht staan voorop. ‘We beginnen de dag met samen koffiedrinken’. Aan de hand van de Albert Heijn folder, wordt samen bepaald wat er tussen de middag wordt gegeten. Daarna gaat er een groepje boodschappen doen en de warme maaltijd voorbereiden. Anderen doen de afwas of bijvoorbeeld een creatieve activiteit. Er is bovendien aandacht voor beweging, ontspanning en geheugentraining.  ‘Mensen mogen in principe doen wat ze leuk vinden, wij proberen ons aanbod zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen en behoeften’ aldus Ellen.
 
Vrijwilligers
 
Dat lukt alleen met de hulp van vrijwilligers. ‘Deze zijn van onschatbare waarde. Door hun ondersteuning kunnen we ook buiten de huiskamer activiteiten ondernemen. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom’, zo geeft Ellen aan. Wie feeling heeft met de doelgroep en het leuk vindt om boodschappen te doen en te koken met één of twee cliënten, kan zich aanmelden. Dat kan rechtstreeks bij Dagbesteding Breedwijs, tel. 06-34 95 34 73. ‘We zijn er op de maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag en hopen over niet al te lange tijd ook op de donderdag te gaan starten’.
 
Met Impuls en De Leemstee verloopt de samenwerking plezierig. ‘In goed overleg maken we gebruik van dezelfde faciliteiten. Af en toe doen we een klusje, zoals de was en de sportshirtjes opvouwen. Onze cliënten genieten van die bezigheden en het contact met de kinderen die voorbijkomen’. Soms wordt er samen gezongen of een spelletje gedaan. ‘Iemand uit onze groep, met liefde voor muziek, nam zelfs deel aan de repetities van het koor. Hij werd gehaald en gebracht door de koorleden, fantastisch vond hij dat’.  
 
Zelfstandig wonen
 
Dagbesteding Breedwijs is bedoeld voor mensen die nog zelfstandig wonen, maar (geheugen)problemen ondervinden bij het functioneren in het dagelijkse leven. Voor deelname is een indicatie nodig. Hiervoor kan men terecht bij het Maatschappelijk Plein Oldenzaal. Mensen die vooraf vrijblijvend een keer willen komen kijken, zijn van harte uitgenodigd. Naasten kunnen hiervoor contact opnemen met Ellen of Gonny. Wanneer de indicatie rond is komt één van hen thuis op bezoek, om voor het zorgplan de wensen te bespreken en praktische afspraken te maken. Vervoer wordt geregeld. Zorgfederatie Oldenzaal beschikt over taxibusjes met vaste chauffeurs.
 
In de beide andere locaties Mariahof en Scholtenhof is er ook dagbesteding waarvoor een indicatie kan worden aangevraagd, maar er bestaat ook de mogelijkheid van sociale dagbesteding, zonder indicatie. Voor een klein bedrag per keer kunnen mensen vrijblijvend binnenlopen voor een gezellige dag. Voor vragen hierover: receptie Scholtenhof, tel. 0541 – 513433.
 
Of zoals op het spreukenbord bij Breedwijs geschreven is: ‘Wacht niet op een mooie dag, maar maak er een!’  
https://www.zorgfederatieoldenzaal.nl/