Zoek
Zoek

De moestuin in de vroege lente

Nabij de manege langs het spoor ligt moestuincomplex ´ ‘t Vogelkempke’ waar sinds begin maart volop mensen bezig zijn met hun tuintje. Voorzitter van het complex Harry Roeloffzen schrijft over de opstart voor het komende seizoen.
Aan het begin van de lente moet de tuin klaar gemaakt worden om van alles in te zaaien en te planten. De grond wordt omgespit met of zonder mest. Daarbij vind ik nog een maaltijdje aardappelen, die nog heerlijk smaken. De plastic kasjes voor de tomaten verschijnen weer op het land. Bonenstokken worden opgezet . Rekjes voor de peulen zie je op menig stukje grond. Looppaden worden voorzien van houtsnippers, die elk jaar weer geleverd worden door de gemeente Oldenzaal. Het is een drukte van belang. 
Op sommige stukjes grond zie je de rabarber al weer volop groeien. Nog een paar weken en dan staat bij menigeen rabarber op de tafel bij het warme eten. Tuinbonen, wortelen, uien, rode bieten zitten al in de grond. En de eerste kleine slaplantjes staan op het land. De bieslook van het land zit alweer lekker in de sla. 
In onze jaarlijkse vergadering hebben wij met elkaar afgesproken dat wij dit jaar buiten ons terrein een rek zullen plaatsen, waarop wij bijvoorbeeld courgettes, tomaten, sla etcetera neer zullen leggen. Het komt wel eens voor dat er zoveel opbrengst is dat het teveel is om zelf allemaal op te eten. Dit leggen wij dan buiten op het rekje neer. Eenieder die voorbij komt, kan dit dan meenemen tegen een vrijwillige bijdrage. 
Elk jaar weer is het een wonder om te zien hoe snel ons complex veranderd zodra de lente begint. Ook dit jaar zal dat zeker weer gebeuren. 

Tekst en foto´s Harry Roeloffzen