Zoek
Zoek

Dertig vrijwilligers aan de slag

Ach, wat maakt een beet je regen uit als de sfeer goed is en het resultaat voortreffelijk. NLdoet werd zaterdagochtend in Park Stakenkamp een succes, ondanks het hemelwater.
Welbestede werkochtend in het park tijdens NLdoet
Meters blad en takken langs het pad
 
Omstreeks acht uur komt op de telefoon het eerste berichtje binnen. Wat gaan we doen? Het antwoord is kort maar krachtig: we gaan gewoon beginnen. En dan zien we wel. Wie het te nat vindt, kan gewoon naar huis. In Stakenboer heeft Rimon van Impuls de koffie klaar. Hij is een voortreffelijke en goedgemutste gastheer. Koekje erbij? Een grote, lange meneer met zevenmijlslaarzen meldt zich als eerste vrijwilliger. Hij zit al snel aan de koffie. Op de fiets arriveert Wilbert Kallenberg van het IVN Oldenzaal-Losser. Aan deze mensen is af te lezen dat ze werken in de natuur gewend zijn en een beetje regen niet schuwen.
Benno van Stadswerken arriveert, met zijn bus en aanhanger vol materiaal en gereedschappen voor de harde werkers. Jan Hofsteenge, penningmeester van Kansrijk, is al een paar keer heen en weer gelopen van zijn auto naar de boerderij. Met soep, boter, broodjes en beleg. En een smakelijke verrassing. Voor iedereen is er eerst een warme kop koffie. Vier leden van de CDA-fractie zijn present in hun groene jassen met witte opdruk. De partij helpt opnieuw graag mee met het koppen van de hortensia’s. Hoveniers zullen de hortensia’s binnenkort professioneel insnoeien.
Op het erf van Stakenboer verdeelt secretaris Felix Nijland van Kansrijk het werk. Hij spreekt zijn dank en bewondering uit dat zo velen zijn gekomen, ondanks het mindere weer. Dertig vrijwilligers, ruim meer dan de 23 die zich hadden opgegeven. Onder hen zijn opnieuw betrokken buurtbewoners. De werkverdeling is binnen een minuut geregeld. Kracht van deze werkochtend is dat iedereen zelfstandig aanpakt. Als organisator hoef je daar echt niet achteraan.
 
Uitvoerder Harrie van Essen heeft ruim tevoren aangegeven welke klussen kunnen worden aangepakt. Het dichten van gaten langs de wandelpaden met zwart zand en vervolgens inzaaien met graszaad. Het opschonen van de goot langs het Fun Court en het schoonblazen van het veld zelf. Secretaris Diane Traanman van het IVN en Peter uit het Broek van Berghuizen in Beweging trekken samen op bij het losmaken van de roosters en het verwijderen van het rottende blad. Ook buurtbewoners helpen hierbij en maken onder meer de afvoer naar het riool schoon.
Dood hout wordt van overal in het park opgehaald en op een hoop gegooid. Anderen harken het gras schoon. Nog wat vaste planten in de boerderijtuin worden onder leiding van Huub Zoontjes kort geknipt om straks in het voorjaar weer goed in bloei te komen. Podiumplek en rozentuin worden aangeharkt. In de tussentijd worden nog vlinderstruiken in de vlinderhof gesnoeid. De boomlange meneer harkt de natuurlijke speeltuin aan. Een jongedame met rode koontjes uit Enschede meldt zich in haar professionele outfit en helpt met het slepen van dode takken. Ze is als vrijwilliger vaak in het landschap te vinden en put uit dat werk veel voldoening.
En dan is er koffie. Met krentenwegge, geregeld door Impuls. Maria Schieving en haar collega zorgen samen met Rimon dat niemand iets te kort komt. Jan Hofsteenge neemt het woord en heeft vanwege de prijs van 5.000 euro die Kansrijk via het ING-fonds in de wacht sleepte voor iedereen een minigebakje, ook wel petit four genoemd. Dan weer aan de slag. Bijzonder wat je in een paar uurtjes met dertig mannen en vrouwen kunt doen. De rommel stapelt zich op bij het naambord van de boerderij. De gemeente zal het maandag afvoeren. Johnny Haverhoek blaast met de zware bladblazer op zijn rug het Fun Court schoon.
Benno van de gemeente komt wat eerder terug met rood-wit lint en paaltjes. We zetten de hoeken waar gras is gezaaid ermee af, zodat fietsers er (hopelijk) niet doorheen rijden. Om twaalf uur is het gedaan. Soep in twee soorten (smaakte perfect), broodjes met ham en kaas, nog een schaal krentenwegge, koffie of thee en voor wie dat wil een frisje. Kansrijkvoorzitter Ria Nijhof spreekt de werkers, waaronder veel IVN’ers en de vrijwilligers van Impuls, nog even toe. Het park ziet er geweldig uit, de verschillende partijen die deze ochtend aan de slag gingen hebben mooi samengewerkt. Elders zijn activiteiten van NLdoet afgelast. Niet in Zuid-Berghuizen. De regen zat ons niet echt in de weg, de voldoening na een welbestede ochtend is groot.
 
Bedankt allemaal!
 
Klik op de link onder deze drie foto’s bij de ‘Downloads’ voor het verslag van het IVN Oldenzaal-Losser.