Zoeken
Zoeken

Schakelkasten in wijk worden beschilderd

Ook in Zuid-Berghuizen gaan kunstenaars schakelkasten beschilderen om een glimlach te toveren op de gezichten van voorbijgangers. Het was destijds een stadsidee van Clara Welhuis en het werd omarmd door de gemeente. Dinsdag 7 mei van 20.00-21.30 uur is er een voorlichting in Stakenboer voor de straten in onze wijk, waar een kast wordt beschilderd.
Clara Welhuis sprak onlangs over haar initiatief met Jan Olde Kalter en Felix Nijland van Kansrijk Berghuizen. Ook Kansrijk is een warm voorstander van het idee en zal dat van harte ondersteunen. In onze wijk gaat het om de grijze schakelkast bij de rotonde JH Nieuwenhuisstraat-Schapendijk, de groene kast nabij de fysiotherapie aan de Burgemeester Wallerstraat en schakelkasten aan de Stakenkamplaan nabij Stakenboer en aan de Bloemenkamplaan-Helmichstraat. Kansrijk zal helpen met het verspreiden van de uitnodigingen voor wijkbewoners.
 
Het stadsidee van Clara Welhuis werd gekoppeld aan een zwerfafvalproject en aan De Höfte. Het natuur- en milieu-educatief centrum trekt de kar voor ‘Schoon Oldenzaal’ en Welhuis fungeert als projectleider. Het doel van ‘Schoon Oldenzaal’ is volgens wethouder Evelien Zinkweg tweeledig: het project moet leiden tot een mooi Oldenzaal maar tegelijkertijd ook tot een nette stad zonder zwerfafval. Bij het verspreiden van die boodschap spelen de schakelkasten een belangrijke rol. In Oldenzaal gaat het om twintig kasten, die bestickerd of beschilderd mogen worden. De beeltenissen op de kasten moeten leiden tot dialoog.
In het gesprek van Kansrijk met Clara Welhuis kwam naar voren dat het mogelijk ook interessant is de trafostations in de wijk te voorzien van historische foto’s of beschilderingen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het gebouwtje op de hoek Burgemeester Wallerstraat-Uiverstraat, dat regelmatig ten prooi valt aan graffity. Kansrijk zal uitzoeken wie de eigenaren van deze gebouwtjes zijn en of men voelt voor een beter aanzicht.
 
Binnen Kansrijk is verder het initiatief ontstaan zowel een initiatiefgroep samen te stellen voor meer mooie, groene en misschien wel bloemrijke plekjes in de wijk als ook een groep die gaat zorgen voor meer wijkiconen. Bijvoorbeeld kunst, waar het in de wijk nog zeer aan ontbreekt. Voor een of meerdere kunstwerken bestaan al enkele ideeën.