Zoek
Zoek

Drie kapsters in actie tegen stille armoede

Drie kapsters waarvan twee uit onze wijk Zuid-Berghuizen gaan ervoor zorgen dat 24 mensen die te maken hebben met armoedeproblematiek woensdag 30 november in de watten worden gelegd. Een genietmomentje om even de problemen van alledag te kunnen vergeten. En zeker een mooi en warm gebaar.
De drie kapsters die een mooi plan bedachten om mensen die leven in stille armoede een hart onder de riem te steken. Van links naar rechts Merel Welman, Marloes Burke-Kattier en Ingrid Koertshuis. 

Marloes, Ingrid en Merel willen met knipdag zorgen voor een ‘genietmomentje’

‘Stille armoede mogen we niet vergeten’

Het is voor Marloes Burke-Kattier, Ingrid Koertshuis en Merel Welman de gewoonste zaak van de wereld. ‘We vinden het erg dat er zoveel stille armoede is. Onder mannen, vrouwen, ouderen, ook kinderen en daarmee complete gezinnen. Deze groep mogen we absoluut niet vergeten. Je hoort zoveel dingen om je heen, maar ziet ze niet altijd. Voor ons reden om in actie te komen en met een gratis en geheel verzorgde knipdag ons steentje bij te dragen’, vertelt Marloes.

Zij zit al 35 jaar in het vak en is sinds drie jaar met haar salon Hairupdate Marloes gevestigd aan de Enschedesestraat, waar voorheen Herman en Thea Spanjer woonden. Met haar salon LOFT 4 Haarmode is Ingrid Koertshuis gevestigd aan de Postweg en Merel Welman met haar salon Jouw Stijl aan de Tijgaardenstraat in de stad. De drie zijn niet alleen collega’s met de salon aan huis, maar ook vriendinnen, die elkaar regelmatig tegenkomen op vakbijeenkomsten.

Marloes liep al een jaar met het idee rond. Mensen die te maken hebben met stille armoede een lekker, ontspannen momentje bezorgen. Wassen, knippen en föhnen, onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers erbij. ‘Ik heb uiteindelijk twee collega’s gebeld en we besloten het samen te gaan doen. Woensdag 30 november van 9.00-18.00 uur bij mij aan de Enschedesestraat ontvangen we over de dag heen 24 mensen. Er is een schema, zodat we iedereen alle tijd en aandacht kunnen geven.’

Als deze vrouwen eenmaal ergens aan beginnen, dan doen ze het meteen goed. Inmiddels weten ze zich verzekerd van de hulp van een bakker en diverse sponsoren uit onze wijk en andere delen van de stad. Zo kunnen ze al hun gasten die dag een goedgevulde goodybag meegeven. Ze hebben twee contactpersonen die de wereld van stille armoede kennen en ervoor zorgen dat mensen die het echt verdienen voor deze dag worden uitgenodigd. Marloes: ‘Wij weten inmiddels dat hier in Oldenzaal best behoefte aan is. We hopen dat meer mensen, al is het met iets kleins, een steentje gaan bijdragen. En dat we met ons initiatief dus andere mensen aansporen ook iets te doen.’

Vast en zeker gaan hun gasten woensdag 30 november ietsje blijer naar huis. Kapsters zijn meestal in staat tot een goed en onderhoudend gesprek en hebben het vermogen goed te kunnen luisteren. Ook dat zal die bijzondere dag eind november helpen om allen, die de drie enthousiaste vrouwen op hun stoel krijgen een hart onder de riem te steken.