Zoek
Zoek

Dwangsom 5.000 euro vuurwerkovertreders

Tijdens een inval van de politie in december zijn in twee gevallen grote hoeveelheden vuurwerk aangetroffen. In een geval betrof het een woning aan de Stakenkamplaan in Zuid-Berghuizen. Aan de twee overtreders en huurders zijn lasten onder dwangsom opgelegd om herhaling van de overtredingen te voorkomen. 
Als zij opnieuw de fout ingaan, moeten zij 5.000 euro betalen. Bij de invallen van de politie ging het om grote hoeveelheden professioneel en illegaal vuurwerk (385 en 438 kilogram). Naast de woning aan de Stakenkamplaan werd het aangetroffen in een woning aan de Carmelstraat. Het vuurwerk is door de politie in beslag genomen. De invallen zijn onderdeel geweest van een grote vondst in Duitsland. Het bezit en de opslag van dit vuurwerk is onder andere in strijd met de Wet economische delicten en het Vuurwerkbesluit.
De overtreders zorgden voor gevaarlijke situaties voor zichzelf, de directe omgeving en hulpverleners. De hoeveelheid aangetroffen vuurwerk en de hiermee samenhangende gevaarzetting was erg hoog, in het bijzonder ook voor de omwonenden en voorbijgangers. De kans was groot dat, in het geval dat het vuurwerk tot ontploffing kwam, er dodelijke en/of (zwaar) gewonde slachtoffers zouden vallen.
Als hulpverleners een woning betreden waar (extreem explosieve) stoffen als professioneel en illegaal vuurwerk worden opgeslagen, riskeren zij hun eigen leven. Burgemeester Patrick Welman: ‘Voor de directe omgeving heeft dit een levensgevaarlijke situatie gecreëerd. De kracht van deze hoeveelheden illegaal vuurwerk moeten we niet onderschatten. Om te voorkomen dat er weer vuurwerk wordt opgeslagen hebben we deze maatregel genomen. Hopelijk geven we hier ook een signaal mee af aan anderen: doe dit niet!’