Zoek
Zoek

FC Berghuizen 75 jaar trots van de wijk

Het had zo mooi kunnen zijn. FC Berghuizen wilde maandagavond tijdens de jaarvergadering het startschot geven voor de festiviteiten in het kader van het 75-jarig bestaan. Precies op 22 november, in 1947 ook de datum van oprichting in café Kothman. Maar door de Corona werd het vooral een online gebeuren.
Maar desalniettemin wist de jubileumcommissie de leden en relaties van de club die thuis toekeken en luisterden te verrassen. Want niemand minder dan Oldenzaler en Ajax-trainer Erik ten Hag feliciteerde in een speciaal gemaakt filmpje de club als eerste met het jubileumjaar, dat deze week is begonnen en volgend jaar november wordt afgesloten. Ten Hag refereerde onder meer aan de mooie ligging van het sportcomplex, aan de voet van Boerskotten. Ook burgemeester Patrick Welman en sportwethouder Rob Christenhusz brachten gestoken in strakke sneakers met de bal aan de voet hun felicitaties over. Het filmpje liet verder dronebeelden zien van het sportpark en veel teams brachten op ludieke wijze hun felicitaties  over. Een interviewtje met de nog enig levende oprichter Johan Lempsink (92) maakte de beelden compleet. 
De uit negen personen bestaande jubileumcommissie kon zo evenals het bestuur van FC Berghuizen toch tevreden terugkijken op de opening van het feestjaar. Maar daar blijft het niet bij. ‘We hebben meerdere doelen’, vertellen Joachim Wissink en Barry Kwast van de jubileumcommissie, ‘wat we nastreven is ondermeer onze club nog beter te verbinden met de wijk. Daartoe houden we op diverse locaties volgend jaar een symposium. We kijken daarbij naar de verre horizon: hoe is het in de toekomst met onze club, hoe koersen wij aan op ons eeuwfeest in 2047, maar ook: hoe ziet onze wijk er tegen die tijd uit? Hiervoor willen we werken met gastsprekers. Een ander doel is in het jubileumjaar een flinke boost te geven aan ons sportpark. Er komen bij de kantine al nieuwe kleedkamers, maar we willen ook aan het werk met bankjes, vlaggen, dug-outs, noem maar op.’ Al met al moet de club een waardevolle impuls krijgen, hetgeen zich straks ook uit in representatieve jeugdteams. Zij worden door Winkelcentrum Zuid-Berghuizen in nieuwe tenues gestoken. Met het winkelcentrum wordt mogelijk nog een voetbalplaatjesactie opgezet.
Het sportieve deel wordt natuurlijk niet vergeten. Diverse commissies en elftallen nemen de organisatie van een activiteit op zich. Wat er bijvoorbeeld uitspring is dat FC Berghuizen met de jeugd terugkeert naar Het Lutterzand. In de tijd van jeugdtrainer Ben Stuvenfolt werden daar langs de oevers van het riviertje De Dinkel herinneringsvolle trainingsochtenden gehouden. Evenzo wordt er net als in vroegere jaren weer een zaaaltoernooi gehouden in sporthal Vondersweijde en rept de jubileumkalender over een bingo, pubquiz, walking football toernooi, een Twents 35+ toernooi, een reünie van de Groenlinkjes en een inzamelingsactie van oud ijzer.
Bijzonder ook zijn drie archiefweekeinden in maart, mei en oktober, waarin achtereenvolgens met veel beschikbaar (foto) materiaal kan worden teruggekeken op achtereenvolgens drie perioden van elk 25 jaar. FC Berghuizen beschikt op de zolder van voorzitter Wim Olde Kalter inmiddels over een gerubriceerd archief. De basis werd daarvoor gelegd bij het schrijven van het boek over 40 jaar FC Berghuizen door Felix Nijland in 1986. Archiefmateriaal dat her en der rondslingerde werd toen voor het eerst overzichtelijk geordend.
 
In het jubileumjaar lanceert FC Berghuizen een webshop waarin allerlei merchandise kan worden gekocht. Natuurlijk bedoeld om de clubkas te spekken. In november 2022 wordt het jubileumjaar afgesloten met een jubileumloterij en wat vast en zeker een knallend jubileumfeest gaat worden. Die maand is het precies 75 jaar geleden dat zich twaalf vrienden uit Berghuizen rond de kachel in café Kothman schaarden om een eigen voetbalclub op te richten. Hun namen noemen we hier nog één keer: Fons Koop (doelman, bijnaam Orsy), Hendrik Velthuis (Hin’n Hanna), Gerard (Broer) Damink, Gerrit uit het Broek van de Duivelsdijk, Hendrik Velthuis (’n Kol’nboer), Herman Kothman (cafébaas), bakker Gerrit Nijland uit De Eekte, Tonnie Kothman (centervoor, bijnaam Anoul) en Marinus Kothman (beiden broers van Herman),  Gerard Goorhuis, Teunke Christenhusz en Johan Lempsink.  
 
De jubileumcommissie 75 jaar FC Berghuizen bestaat uit Joachim Wissink (voorzitter),  Robin Olde Kalter, Barry Kwast, Robbin Oude Tijdhof, Gerwin Wissink, Muriel Kattier-Franke, Jelle Punt, Judith Engberink en Nadine van Asperen-Sanders.

Tekst: Felix Nijland.