Zoek
Zoek

Filmpje tuinploeg kerk en de ‘andere’ kerst

Hoewel de Mariakerk in Wiggers Vastgoed een nieuwe eigenaar heeft, houdt een gemotiveerde tuinploeg nog steeds periodiek de kerktuin netjes. Ook al omdat er zo nu en dan nog uitvaarten zijn.
Een kleine twee weken voor Kerstmis missen de vrijwilligers wel de sfeer, die ze zo vele jaren samen mochten proeven. Bij het versieren van de kerk, bij het optuigen van de kerststal. ‘Het wordt een hele rustige kerst’, denkt koster Louis Nijland. Net als Frans en Anita ter Laak en Monique Belderink-Tanke zal hij het kerstfeest met echtgenote Annie in kleine familiekring vieren. Dit jaar geen nachtmis met na afloop koffie met slagroomgebak en een borreltje. In de andere kerken zijn evenmin vieringen met bezoekers. Wel is er eerste kerstdag om 10.00 uur een digitale viering vanuit de St. Plechelmusbasiliek, die is te volgen via KerkTV op de webiste van de basiliek. Deze viering staat onder leiding van pastoor Bernard Reerink.
Deze zaterdagmorgen zijn Wim Olde Kalter,  Frans en Anita ter Laak, Monique Belderink=Tanke en Louis Nijland druk met hark en bladblazer. Er ligt heel wat in de tuin en op de parkeerplaats. Het wordt in  de bosschage geblazen. Er is goed overleg met de nieuwe eigenaar, die het alleen maar waardeert dat deze vrijwilligers uit de geloofsgemeenschap de boel netjes houden. Zelf noemen ze hun team de ‘Schoonmaakploeg 2.0’.
Tijdens de koffie in het parochiecentrum komt het gesprek even op vroegere tijden. Nachtmissen in een volle kerk, met pastoor Kees van Breemen, het gemengde koor dat soms met ondersteuning van muzikanten glorieus de mooiste missen en  kerstliederen zong. Het is niet meer, helaas. Des te meer is het bijzonder dat er nog steeds een hechte groep is, die blijft samenkomen in het parochiecentrum en graag zo lang mogelijk blijft vieren. Anita ter Laak heeft een grote, kleurige strik bevestigt op de deur van het parochiecentrum. ´Om toch nog een beetje de sfeer van kerst mee te geven.´
Als het blad is weggeblazen en de koffie met appelgebak is genuttigd,  gaat de deur weer op slot. In kerk en parochiecentrum wordt het weer stil. Het lijkt of de kerk zich in stilzwijgen na 65 jaar richt op een nieuwe toekomst. Met gelukkig nog een multifunctionele ruimte, waarin de gelovigen uit Zuid- Berghuizen kunnen blijven samenkomen.
 
Klik op onderstaande link om een filmpje te bekijken waarin de tuinploeg aan het werk is  – koster Louis Nijland vertelt er over – en waarin Monique Belderink=Tanke en Anita ter Laak vertellen over het zo andere kerstfeest in Coronatijd.