Zoeken
Zoeken

Kantinetapper en druk baasje Gerwin Wissink

Charon slingert wat rond en slingert wat aan; een verbindingslint van interviews met wijkbewoners. Van Remco Kip naar zijn achterbuurman en kantinetapper Gerwin Wissink, aardig, actief en ad rem als het aankomt op acceptatie.
Gerwin Wissink: ‘Voor homo’s die lid zijn van een gewone voetbalclub, is het nog steeds lastig om uit de kast te komen.’

‘De dingen vielen op hun plek’

Woar bin ie van?
 
Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik (import) vóór dit interview nog niet wist wie Gerwin was. Ik was waarschijnlijk de enige in de hele wijk, want de Berghuizenaar blijkt een bekende verschijning. Een vrolijke, flamboyante ook, met waanzinnig veel contacten. Tot bij de Telegraaf en RTV Oost aan toe, alwaar hij als pleitbezorger voor de acceptatie van homo’s op het voetbalveld uitgebreid naar zijn mening werd gevraagd. ‘Voor homo’s die lid zijn van een gewone voetbalclub, is het nog steeds lastig om uit de kast te komen. Om die reden werd ik in 2009 gevraagd voor het ‘vooroordelenteam’ van de gemeente Enschede. Dit gelegenheidselftal bestond uit homo’s, verstandelijk beperkten, werklozen, een woonwagenbewoner, iemand met psychische klachten en spelers met een niet-Nederlandse afkomst. Een mooi bont gezelschap, waarmee we onder leiding van Hennie Ardesch tegen oud-voetbalprofessionals van Heracles en FC Twente mochten spelen en heel veel schik hebben gehad’.
 
Doel was een krachtig signaal af te geven tegen intolerantie en discriminatie. Mogelijk heeft Gerwin daarmee het pad geplaveid voor veel gewone jongens die worstelen met hun geaardheid. ‘Meer dan eens komen onbekenden spontaan een praatje met me maken, waarbij ze na verloop van tijd hun twijfels uitspreken en me om raad vragen. Mensen weten dat ik dit niet gek vind en discreet met de informatie omga.’
 
‘Gelukkig is er nu internet’ vertelt Gerwin. ‘Toen ik zelf in de puberteit zat en ontdekte dat ik op jongens viel, kon ik er eerst bij niemand mee terecht. Thuis, op school en bij de voetbal sprak je er niet over. Ik heb bij de bieb eens een boek over homoseksualiteit geleend, zonder het af te laten stempelen. Ik durfde er niet mee in de rij te staan. Laat staan dat ik naar Enschede ging om bij ’t Bölke anderen te ontmoeten’. Pas rond zijn 24ste kwam Gerwin uit de kast. ‘Gelukkig deed niemand moeilijk. Dingen vielen op hun plek. Mijn ouders konden het accepteren en ook de oudere generatie van FC Berghuizen heeft er nooit iets op aan te merken gehad. Ik was destijds leider van A1. Het team keek even de kat uit de boom, maar iedereen leek al snel te beseffen dat ik als persoon niet was veranderd. Nadat alle douchegrapjes een keer gemaakt waren, ging iedereen over tot de orde van de dag.’
 
Woar kan ik oe van kenn’n?
 
Gerwin is al zo’n 22 jaar inkoper van elektronica onderdelen. In zijn vrije tijd heeft hij een rijk sociaal leven, waarbij hij deel uitmaakt van zo’n beetje alle feestcommissies die de wijk rijk is. FC Berghuizen en De Spanvöggel nemen daarbij een belangrijke plek in. ‘Toen ik in 2001 Markies werd trad Jan Riesewijk voor het eerst op als Kardinaal Schöttelkaamp. Speciaal voor de gelegenheid in een mantel met roze binnenvoering’. 
Gerwin is gek met zijn broer, schoonzus en hun kinderen. ‘Ik geniet met ze mee van hun gezinsleven’. Op deze foto staat hij met zijn nichtje Renske.
´In de voetbalkantine zeggen mensen wel eens: ‘Gerwin, je hoeft hier alleen nog maar een bed neer te zetten’. Ik ben groot geworden bij FC Berghuizen en heb wel wat tijd over voor vrijwilligerswerk. Ik sta vaak achter de bar, geniet van mensen om me heen en mag na afloop graag wat nazitten met een biertje en Nederlandstalige muziek. Met de zomerfeesten neem ik altijd een weekje vrij.
 
Bij de Oldenzaalse Sinterklaasintocht is Gerwin hoofdpiet. ‘Mijn nichtje gelooft nu niet meer, maar ze heeft me in tien jaar nooit herkend.’ Gerwin is gek met zijn broer, schoonzus en hun kinderen. ‘Ik geniet met ze mee van hun gezinsleven’.
 
Daarnaast maakt Gerwin deel uit van de Plattelandskring Twente en de initiatiefgroep wijkontwikkeling, die kijkt waar binnen Zuid-Berghuizen behoefte aan is. De gedachte is een masterplan voor de wijk Zuid-Berghuizen te maken, dat als uitgangspunt kan dienen voor overleg met de gemeente, WBO Wonen of ontwikkelaars. 
 
Wat wo-j mie vertell’n?
 
Gerwin is open, extravert en positief van aard. ‘Ik hou er van om nieuwe mensen te leren kennen en dat gaat me meestal gemakkelijk af’, vertelt hij. Gerwin oordeelt of klaagt niet snel en laat mensen in hun waarde. ‘Ik zou iedereen willen aanraden: blijf dicht bij jezelf. Behandel ’n ander zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden, ongeacht leeftijd, afkomst of geaardheid. Doe mee met de maatschappij, geniet van het leven en wees een voorbeeld als dat kan’. 
Bij de Oldenzaalse Sinterklaasintocht is Gerwin hoofdpiet. Hier met neefje Seth.
Woar wil ie mie op an hebb’n?
 
Gerwin nomineert Elly Wenneger als de volgende in de slinger. Zij zit ook in de Initiatiefgroep wijkontwikkeling. Elly komt van oorsprong uit Vasse, maar nu woont ze op de hoek van de Helmichstraat en Buizerdstraat.
 
Wat breng ik van oe met?
 
‘Elly krijgt van mij een bosje bloemen voor in hun nieuwe huis!’ aldus Gerwin. Nou Elly, da’s dan voor mij een mooie binnenkomer. Tot binnenkort!