Zoek
Zoek

Kunst met een vingerwijzing

Fotografe Mirella de Jong heeft als eerste schakelkasten in Zuid-Berghuizen een complete metamorfose doen ondergaan. De twee kasten staan op de hoek Stakenkamplaan-Burgemeester Wallerstraat. Het resultaat is prachtig en de moeite waard om enkele momenten bij stil te staan.
En zo was de kast in het verleden: erg saai.
Bekijk de kasten dan in elk geval aan alle kanten. De metamorfose wordt in het kader van het project Schoon Oldenzaal toegepast op twintig van deze kasten in Oldenzaal. Daarvan vier locaties in onze wijk. De kunstzinnig vormgegeven schakelkasten beogen de schijnwerper te zetten op het zwerfafval. Een schone stad en de noodzaak de rommel op te ruimen. Geen overbodige vingerwijzing, want het thema is met name in Park Stakenkamp rond het Fun Court erg actueel. Hoewel er meerdere afvalbakken staan, ligt het er ’s ochtend namelijk tot ergernis van de wijkconciërge van de gemeente vaak vol met lege flesjes, blikjes en papiertjes.
 
Mirella de Jong heeft onder meer boerderij Stakenboer, de Mariakerk en de overweldigende natuur van natuurgebied Boerskotten op de haar toegewezen twee kasten afgebeeld.
 
Volgens projectleider Clara Wiefferink van Oldenzaal Schoon loopt de uitvoeringsfase in Zuid-Berghuizen wat betreft de overige kasten om uiteenlopende redenen enige vertraging op. Daarbij gaat het om schakelkasten aan de J.H. Nieuwenhuisstraat, Bloemenkamplaan en Burgemeester Wallerstraat bij de praktijk voor fysiotherapie. De (grafische) kunstenaars die op die plekken nog in actie komen zijn respectievelijk Robert Oude Alink, Joost Broeker en Nick Slot.
 
Informatie over Mirella de Jong: https://mirella-photography.com/ 

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Martin Olde Weghuis.