Zoeken

Leer reanimeren en wordt burgerhulpverlener

Mensen die een hartstilstand krijgen ten gevolge van een hartinfarct( meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand) hebben een erg goede overlevingskans bij snelle inzet van de AED.
Zuid-Berghuizenaar Rene in het Veld werkt op de hartbewaking in Enschede en zet zich in zodat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden bij HartslagNu. Hij geeft cursussen reanimatie en AED.
Rene in het Veld, geboren en getogen in onze wijk en nu woonachtig in Stakenbeek 1, geeft cursussen. Hij is bereid bij voldoende animo voor de basiscursus reanimatie en AED een passende startersaanbieding te maken. Een herhalingscursus volgen kan ook.
 
Tegelijkertijd heeft de wijkkrant Hallo Berghuizen een overzicht gemaakt van alle plekken in de wijk en het aanpalende industrieterrein waar AED’s staan of hangen. Je vindt dit overzicht met foto’s van de locaties op de homepage van www.halloberghuizen.nl door bovenin de balk het kopje AED aan te klikken.
 
Rene in het Veld legt hieronder het een en ander uit.
 
Beste Berghuizenaren,
 
Elke dag krijgen 35 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Zo’n 70% van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt ingezet. Daarom zet ik mij als reanimatie instructeur (werkzaam op de hartbewaking in Enschede) in, om zo veel mogelijk mensen te mobiliseren zich aan te melden bij HartslagNu. Zo kunnen we samen levens redden. En jij kunt meehelpen!
 
Op dit moment overleeft 1 op de 4 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dit aantal kan nog flink stijgen door meer AED’s en meer getrainde hulpverleners die zich aansluiten bij hartslag nu. 
 
Wat is een zes-minutenzone? 
 
Een zes-minutenzone is een gebied waarin iemand met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt. Binnen deze minuten wordt:
 
– 112 gebeld
 
– reanimatie gestart
 
– een AED ingezet
 
HartslagNu
 
Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Daarom is er in Nederland een uniek reanimatie oproepsysteem: HartslagNu. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of om de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het oproepsysteem. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller dan de ambulance en kunnen het verschil maken tussen leven en dood. 
Mensen die een hartstilstand krijgen ten gevolge van een hartinfarct( meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand) hebben een erg goede overlevingskans bij snelle inzet van de AED. Tijdens de cursussen vertel ik dat deze mensen in 99% van de gevallen de “gunstige vorm’’ van een hartstilstand hebben. Dit heet Ventrikelfibrilleren (het hart is op hol geslagen en pompt geen bloed meer rond). De enige behandeling bij deze vorm van een hartstilstand is een schok van de AED in combinatie met een goede reanimatie. Het hart wordt als het ware gereset en je hoopt zo op herstel naar een normaal hartritme.
 
Wat veel mensen niet weten is dat de AED niet altijd een schok afgeeft. In het geval van een asystolie (hart staat volledig stil) zal de AED geen schok afgeven. Dan is een goede reanimatie het enige wat je kunt doen tot dat de ambulance arriveert.
 
Kun jij reanimeren? Meld je aan als burgerhulpverlener bij Hartslag Nu en help levens redden bij jou in de buurt. Ga naar www.hartslagnu.nl
 
Wat je nog meer kunt doen
 
• Als je getuige bent van een hartstilstand, bel dan direct 112. Weet dat je binnen een paar minuten hulp krijgt van opgeroepen burgerhulpverleners uit de buurt.
 
• Ben of ken je iemand die een AED heeft? Zorg dat deze wordt aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Dan kan de AED worden ingezet bij reanimaties.
 
• Wil je helpen maar kun je nog niet reanimeren? Meld je aan voor een reanimatiecursus. 
 
• Start een werkgroep in jouw buurt.
 
• Stimuleer anderen om een reanimatiecursus te volgen.
 
Reanimatie cursus.
 
Heb je interesse om een reanimatiecursus en AED training te volgen stuur dan een bericht naar het volgende mailadres: re-aed@outlook.com
 
Bij voldoende animo voor de basiscursus reanimatie en AED zal ik een passende starters aanbieding maken. Wil je een herhalingscursus volgen, dan kan dat ook.
 
Een basiscursus reanimatie en AED duurt ongeveer 3 uur. Je ontvangt lesmateriaal en een certificaat.
 
Een herhalingscursus reanimatie en AED duurt ongeveer 2 uur, het advies is om deze jaarlijks te volgen.
 
In slechts een paar uur leer je tijdens een laagdrempelige reanimatiecursus hoe je een leven kunt redden. Je leert niet alleen reanimeren, maar ook hoe je een AED bedient. Verder is er tijdens de training ruimte en tijd om ervaringen te delen. Dus twijfel niet, geef je op en beleef een leuke, leerzame avond samen met bekenden, buren, familie of vrienden. Samen zorgen we voor een veiliger wijk! 
 Levensreddend netwerk
 
Hoe meer vrijwilligers er zijn aangemeld, hoe beter het oproepsysteem werkt. Zo kunnen we samen levens redden. Kom voor jouw buurt in actie en meld je aan! Tevens kun je als eigen buurt/straat een werkgroep opstarten die verantwoordelijk is voor de AED en het organiseren van reanimatie trainingen. In Zuid-Berghuizen zijn al meerdere werkgroepen actief die prima functioneren. 
 
Voor vragen over aanschaf van een AED( hulpmiddelen) of meer informatie over het volgen van een reanimatie/AED training kun je mij bereiken via re-aed@outlook.com
 
Hartelijke groeten,
 
Rene in het Veld