Zoeken
Zoeken

Losserse oorlogsfilm ‘De Hongertocht ‘ 5 april in dorpshoes

‘De Hongertocht’, een film gemaakt door toneelvereniging De Rommelpot en RTV Losser, wordt woensdag 5 april eenmalig vertoond in dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte. Deze bijzondere film is ook voor niet-leden van de historische vereniging De Dree Marken vrij te bezoeken.
Marlene Gathier, dochter van Etty van ’t Endt, bezoekt in Losser broer en zus Vreriks. Bij die familie kwam Etty terecht in de Hongerwinter in het laatste oorlogsjaar. Foto: Historische Kring Losser.
Voorwaarde is wel dat belangstellenden zich van tevoren inschrijven via het contactformulier op de website van DDM. 
 
(https://dedreemarken.nl/contactinformatie/).
 
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Etty van ’t Endt, het 14-jarige meisje dat in 1945 te voet de tocht van Utrecht naar Losser maakte. Daar kwam ze bij de familie Vreriks. Door de oorlog en de vrieskou was er in het westen vrijwel geen voedsel meer te krijgen.
 
De rollen in de film worden gespeeld door acteurs die bijna allemaal afkomstig zijn uit Losser. In een eerder stadium werden de inwoners van Losser opgeroepen een gastrol te vervullen. Een verzoek waar diverse amateurs gehoor aan gaven. Na een casting werd de rol van Etty uiteindelijk vergeven aan Noa Heerink. Regisseur Gerard Beuvink is zeer content met het uiteindelijke resultaat.
 
De opnames hadden volgens hem nogal wat voeten in aarde. Vooral omdat er ook oorlogsscenes in Gronau moesten worden gefilmd. Onder meer in een oude, in verval geraakte textielfabriek. Beuvink: ‘Tussen al die puinhopen konden we die locatie prima gebruiken. Maar soldaten in SS-uniformen in Duitsland maakten de opnames nogal beladen. Gelukkig kregen we daarvoor toestemming van de burgemeester van Gronau. Overigens laat de film ook andere gebeurtenissen zien die zich in de oorlog in Losser afspeelden.’
 
De oorspronkelijke doelstelling van de oorlogsfilm was om kinderen te laten nadenken over het begrip vrijheid. En dat is volgens de regisseur goed gelukt. Het huidige oorlogsgeweld in onder meer Oekraïne laat zien dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn.
 
Deze eenmalige vertoning van ‘De Hongerwinter’ is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in deze dramatische episode uit de Tweede Wereldoorlog. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur en de vertoning begint om 19.30 uur. De duur van deze activiteit, inclusief een kleine pauze, wordt geschat op 1,5 uur. De entree is gratis. 
Foto gemaakt tijdens de Hongerwinter 1944-1945.