Search
Search

Nieuw leven voor geknotte wilgentakken

Groenleerlingen van het Twents Carmellyceum locatie Potskampstraat hebben afgelopen week met Harry Roeloffzen van het IVN en tevens coördinator van de initiatiefgroep groen van Kansrijk Berghuizen wilgen geknot langs de Stakenbeek bij de Boerskottenlaan.
De komende twee woensdagen wordt dat werk voortgezet en afgerond. ‘Voor deze leerlingen is het een prachtige praktijkopdracht’, vertelt Harry Roeloffzen, die zelf vele jaren in het onderwijs heeft gewerkt. Hij constateert dat  meeste leerlingen dan ook met veel plezier aan de slag gaan. Wie even ging kijken op de werklocatie aan de beek tegenover het moestuinencomplex zag dat het snoeiwerk met de pistoolzaag oftewel handsnoeizaag zeker vanaf de ladder, best inspannend was. Veel jassen gingen dan ook snel uit. De leerlingen verwijderden eenjarige takken (tenen),  tweejarige takken (staken) en meerjarige takken (boerengerief). 
 
De gemeente stelde twee slootplanken beschikbaar, zodat de scholieren vrij gemakkelijk de overkant van de beek konden bereiken. Werkmateriaal kon worden geleend van het Overijssels Landschap. Gemeente, Overijssels Landschap en het Waterschap Vechtstromen werken volgens begeleider Roeloffzen graag mee aan een dergelijk project.
De takken werden bij elkaar gelegd op het gras bij de beek. Een flink aantal zal worden gebruikt om langs de sloten bij de drie flats aan de Frans Halsstraat te planten. Daar groeien ze, eenmaal in de grond gestoken, hopelijk uit tot mooie wilgen, waarvan mensen, dieren en planten hopelijk jaren plezier zullen hebben. Het project aan de Frans Halsstraat voert de initiatiefgroep groen uit samen met WBO Wonen. De gemeente voert de overgebleven takken af.

Foto’s: Harry Roeloffzen.