Zoek
Zoek

Paastraditie leeft in Zuid-Berghuizen

Eerste Paasdag branden in Zuid-Berghuizen ’s avonds de paasvuren. In de wei van Gerard Jambor aan de Schapendijk mogen kinderen helpen de paasbult aan te steken.
Foto Links:
Gerard Jambor en zijn neef Jeroen Vollenbroek zijn op zaterdagmorgen nog druk bezig de paasbult op te bouwen.
Foto Rechts:
Jan en Annemarie Hofsteenge genieten eerste paasdag ’s avonds met de leden van buurtvereniging De Leemstee van hun paasvuur.

Gerard Jambor snijdt er speciaal stokken voor

Kinderen mogen helpen aansteken
 
Deze zaterdagmorgen zijn Gerard Jambor en zijn neef Jeroen Vollenbroek nog volop bezig met het optasten van het paashout. Jeroen bedient de minikraan, want zonder is het nauwelijks te doen op de laatste dag voor Pasen. Er is dit jaar extra hout. ‘Door de laatste storm. Er zijn hier wat bomen omgegaan en een enkele hebben we zelf omgezaagd’, vertelt Jambor. Beide paasvuurbouwers gunnen zich rond half elf even tijd voor een kopje koffie.
 
Het wordt duidelijk dat de klootschieters van De Toekomst in de jaren zestig al een paasvuur bouwden. Maar dat hield op bepaald moment op of het mocht niet meer. In 2005 begon Gerard Jambor er mee en hoewel het gaat om een paasvuur op eigen terrein mag de hele buurt komen kijken. En dat is inmiddels een gekoesterde traditie geworden.
 
Een pastoor is er niet meer om het paasvuur aan te steken. Jambor maalt daar niet om. ‘Ach’, lacht hij, ‘we hebben hier in de straat wel een pastoor.’ Hij doelt dan op noaber Harry Roelofzzen, die op de hoek van de Schapendijk en de Helmichstraat woont. Nee, de grondeigenaar verdiept zich niet echt in de diepere betekenis van het paasvuur. Veel meer plezier heeft hij in de jeugd, die mag helpen het paasvuur aan te steken.
 
‘Ik snij vandaag nog veertig stokken van ongeveer een meter. Daar wordt doek omheen gewonden, dat wordt in een beetje olie gedrenkt en vervolgens steken we het vuur met ons allen aan. Prachtig is dat, de kinderen vinden het geweldig.’ Na Pasen wordt de rotzooi opgeruimd. Nog een tip: wie komt kijken en de wei in wil, doet er goed aan laarzen of stevig schoeisel aan te trekken. Omstreeks 20.00 uur wordt de paasbult bij Jambor aangestoken.
 
Boerskottenlaan
 
Iets verderop aan de Boerskottenlaan zijn eerste paasdag ’s avonds vier particuliere paasvuren op een rij. In de wei achter het huis van Jan en Annemarie Hofsteenge is de paasbult opgetast door de leden van buurtvereniging De Leemstee. Die zullen er ’s avonds ook allemaal zijn, om te genieten van de warmte van het vuur en het borreltje op het erf, dat onlosmakelijk bij de traditie hoort.
Aan de Elsmorsweg ontsteken Erwin en Esther Hoogstra met familie, vrienden en bekenden hun paasvuur. Ook zij hebben dit jaar extra hout door de storm die enige tijd geleden woedde.