Met zes nieuwe kleedkamers, twee scheidsrechterskleedkamers, bergruimtes, een half ondergrondse materialenberging en een centrale toiletaccommodatie wordt sportpark ’t Venterinck van FC Berghuizen binnen afzienbare tijd nog mooier en beter.
Door Felix Nijland
Voor de nieuwbouw, die wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente, was aanvankelijk vorig jaar 7,5 ton gereserveerd. Maar inmiddels is de verwachting dat de bouwkosten de een miljoen euro wel zullen overschrijden. Daar moet nog wel een raadsbesluit over worden genomen. De bouw is mede omdat de definitieve kostenberekening niet rond is, nog niet aanbesteed. Een aannemer is er dus nog niet. Maar de hoop is erop gevestigd, vertelt voorzitter Wim Olde Kalter van FC Berghuizen, dat dit de komende periode allemaal vlot rond komt, zodat het plan op zeer korte termijn al ter inzage kan worden gelegd. Als het even meezit, kan dan na de zomervakantie worden begonnen met de werkzaamheden. Die vergen ongeveer een jaar.
Dinsdagavond kregen de leden in het clubhuis aan de Schapendijk de mooie plaatjes van de nieuwbouw van architect Hans Leferink uit Oldenzaal voor het eerst onder ogen. Heel veel in de melk te brokkelen hadden ze niet meer, omdat de gemeente als opdrachtgever en straks ook weer eigenaar van de kleedaccommodatie de schetsen als afgerond hoofdstuk ziet. Maar de reacties waren zeer enthousiast. Dat kan ook bijna niet anders, want het nieuwbouwplan op de toch al fraaie accommodatie van FC Berghuizen betekent een enorme verbetering voor de voetballers, voetbalsters en de tegenstanders die zij wekelijks ontvangen.
De kleedaccommodatie komt globaal gezegd wederom tussen het clubgebouw en de
oefenhoek. Maar niet op precies dezelfde plek. Wie over een tijd arriveert op het sportpark en langs de kassa loopt betreedt een trap naar een centrale entree met glazen deuren, waardoor je rechtsaf meteen naar de zes kleedkamers loopt. Daaronder komen een half in de grond gelegen berging, die ook door FC Berghuizen kan worden gebruikt en een ruimte voor apparatuur.
Twee bouwfasen
De bouw is bewust opgedeeld in twee fasen. Eerst worden de zes kleedkamers met de daaronder liggende ruimtes tussen de huidige kleedaccommodatie en het straatje naar de bovenste velden 3 en 4 gebouwd. Dat leidt ertoe dat de club wat betreft gebruik van kleedkamers niet in verlegenheid komt, omdat de huidige kleedkamers tijdens de bouw in gebruik blijven. Die worden pas gesloopt als de nieuwbouw ter rechterzijde klaar is.
Na de sloop van de 40 jaar oude en dus volledig afgeschreven bestaande vier kleedkamers, het scheidsrechtershok en de materialenberging komen op die plek de scheidsrechterskleedkamers, de centrale toiletruimte en opnieuw een berging. Het houten keetje in de hoek van het oefenveld wordt opgeofferd, omdat de kleedkamers zoals gezegd bijna reiken tot het straatje naar boven. Verder wordt gekeken naar een andere plek voor de jeu de boulesbaan die hier ligt.
Door deze manier van bouwen wordt de vernauwing op het pad naar de kantine opgeheven. Wim Olde Kalter: ‘Daardoor hebben we straks veel meer ruimte op de plek van het terras. Hoe we dat precies inrichten, moeten we mede vanwege het hoogteverschil daar nog bekijken.’ Rechts van de weg naar de bovenste velden wordt een wadi aangelegd. En de nieuwe kleedaccommodatie wordt uiteraard zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Dat wil zeggen: van het gas af en met zonnepanelen.
De voorzitter is tevreden, bij de circa 680 leden van FC Berghuizen zal dat met deze mooie vooruitzichten niet anders zijn. Wim Olde Kalter: ‘We beschikken straks met de vier kleedkamers verderop op de accommodatie in totaal over tien kleedkamers. Daarmee komt eindelijk een einde aan de problemen, die we door onze vele voetballende jongens en meisjes en mannen en vrouwen met de beschikbaarheid en indeling van kleedkamers hebben gehad.’