Zoek
Zoek

Was- en strijkservice van start in Breedwijs

De was- en strijkservice WaST begint aan een nieuw hoofdstuk op de bovenverdieping van Breedwijs aan de Helmichstraat. De voorziening, waar in principe alle Oldenzalers hun kleding kunnen laten wassen en strijken, werd donderdagmiddag geopend door wethouder Murat Yildirim.
Vorig jaar januari begon WaST als proef in Ons Gebouw aan de Nijverheidstraat. Daar zijn ook de Voedsel- en Kledingbank gevestigd. De ruimte daar was al gauw te klein, dus moest worden omgezien naar een nieuw onderkomen. De proef van twee jaar stopte vanwege het succes eerder en is inmiddels met de verhuizing naar Breedwijs omgezet in een contract van vier jaar tussen de gemeente Oldenzaal en WaST. Zoals gezegd is de voorziening voor iedereen. Maar inwoners van Oldenzaal, die via de WMO huishoudelijke ondersteuning krijgen, betalen een lager tarief. Nu WaST middenin de wijk zit is de voorziening toegankelijker voor de klanten uit de hele stad. De medewerkers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 
Marieke Hansté uit Vasse, een van de twee directeuren van WaST en medeoprichtster, zei eerder deze week tegen Hallo Berghuizen dat zo’n werkplek belangrijk is voor deze categorie mensen. Ook voor de chauffeurs, die de was halen en brengen bij de mensen. ‘Ze komen in contact met anderen, voelen dat ze zinvol bezig zijn en meedoen, kortom, ze krijgen weer zin dingen te doen en voelen zich meer gewaardeerd en serieus genomen’, aldus Hansté, ‘en soms stromen ze zelfs door naar andere bedrijfstakken.’
 
Wethouder Murat Yildirim zei donderdagmiddag blij te zijn met het succes van het afgelopen jaar. ‘Het is prachtig dat we de komende vier jaar deze was- en strijkservice aan de inwoners van Oldenzaal kunnen blijven bieden. Niet alleen voor de inwoners, maar ook omdat het zoals gezegd een fijne werkplek is voor de medewerkers. Zij zijn vanaf het eerste moment de uitdaging aangegaan, hebben door weer en wind gefietst naar de tijdelijke locatie in Almelo toen we zochten naar een ruimere locatie en zijn er nu helemaal klaar voor om vanuit Zuid-Berghuizen voor heel Oldenzaal de was te doen.’
Door te labelen, de was in zakken te halen en terug te brengen en een eigen vak voor elke klant in de brede rij van genummerde kasten, is de privacy van de klant gewaarborgd. De nieuwe floormanager van WaST in Oldenzaal is Kim Knippers. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in de regio, maar ook elders in het land.
 
WaST biedt verschillende diensten aan, zoals labelservice, wasservice en strijkservice. De medewerkers van WaST staan elke dag klaar om vragen te beantwoorden en inwoners kennis te laten maken met de dienstverlening. 
 
Meer informatie en een aanmeldformulier op www.wast-oldenzaal.nl

Foto’s: Hans Muijderman.