Zoek
Zoek

Yaren en Laani pakken afval aan

Ze hadden genoeg van al die blikjes en papiertjes, die moraallozen zonder blikken of blozen weggooien in Park Stakenkamp. Yaren Saban en haar nichtje Laani willen spelen in een schoon park en raapten geheel uit eigen initiatief het zwerfafval bij elkaar.
Verplaats je eens in het hoofd van een kind. Of nog erger, van een ouder iemand. Je drinkt een blikje energiedrank leeg of verorbert een zak chips en dondert die zo op het Fun Court of op het gras. Dan is het toch niet helemaal in orde in je bovenkamer? Hoe zit het met de ouders? Spreken zij daarover met hun kinderen? Feit is dat Kansrijk Berghuizen meestal via de wijkkrant in toenemende mate reacties krijgt over afval in onze wijk.
 
Het park, de parkeerplaats bij Breedwijs en het milieueiland achter het winkelcentrum worden het vaakst genoemd als probleemplekken. Hoewel meteen moet worden aangetekend dat het park door de gemeente dagelijks keurig wordt vrijgemaakt van zwerfafval. Toch ligt er elke morgen weer rotzooi. Vooral bij het Fun Court schijnen de moraallozen lak te hebben aan de prullenbakken. Kansrijk gaat met de gemeente aan de praat over een betere opstelling van prullenbakken. Daarnaast gaan handhavers wat vaker hun ronde doen langs de beek en het Fun Court, zo luidt de toezegging van de gemeente. 
 
De Oldenzaalse Hengelsport Vereniging doet haar uiterste best om wekelijks met de inzet van vrijwilligers de beek en de oevers schoon te maken van zwerfafval. Kansrijk hoopt met de gemeente verder het dumpen van afval bij de containers op het milieueiland in kaart te brengen en hier iets aan te doen. De afspraak daarover met de gemeente is gemaakt. De regelmatige rotzooi blijkt een ergernis voor veel omwonenden en wijkbewoners en trekt, zo blijkt uit reacties uit de buurt, ratten aan.
 
Dat er nog wel iets te verbeteren valt, bleek vorige week bij de flat aan de oostkant van de Burgemeester Wallerstraat. Moraallozen schijnen daar volgens bewoners regelmatig een feestje te houden en flikkeren de blikken bier vanuit de flat de stoep op (zie foto).
Yaren en Laani willen een schone wijk. Wie wil dat nou niet?
Tip
 
Zowel de wijkagent als de afdeling handhaving van de gemeente Oldenzaal willen graag direct getipt worden als er in onze wijk sprake is van serieuze overtredingen. Nu is het zo, zeggen zowel de politie als de gemeente, dat Zuid-Berghuizenaren in zijn algemeenheid niet zo bereidwillig zijn te bellen. ‘Als we het een paar dagen later horen, kunnen we meestal niks meer doen’, aldus politie en gemeente. Handhaving wijst erop dat de gemeentelijke handhavers via het bellen van de politie ook in de weekeinden inzetbaar zijn en dus in actie kunnen komen als er iets aan de hand is. Een goede manier om misstanden op afvalgebied te melden is het meldpunt van de gemeente Oldenzaal. Dat is zowel digitaal als telefonisch te benaderen: 0541 – 588111. Telefoonnummer politie: 0900 – 88 44.
 
De wijkkrant Hallo Berghuizen zal de komende twee weken regelmatig aandacht besteden aan afval in de wijk. Zeker ook aan mensen die hun best doen dit te voorkomen. Tips: info@halloberghuizen.nl.