Zoeken
Zoeken

Zo’n optocht herinner je je vele jaren later nog

Hoeveel mooier is een optocht als het droog is? Vrijdag om 12.30 uur prijkte er weliswaar geen lekker winterzonnetje aan de hemel, maar het bleef wel mooi droog tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht van basisschool De Leemstee door het hart van Zuid-Berghuizen.
Het zag er weer kleurrijk en vooral vrolijk en gezellig uit. Een flinke stoet, een echte loopgroep, de jonge jeugd van Berghuizen die met Markies Martin en rentmeester Frank hoog op de wagen door de wijk trekt. Juf Mijke met een kind aan de hand meelopend tussen haar kroost van De Leemstee. Jong geleerd is oud gedaan, dacht ik weer, in ogenschouw nemend hoe routineus al vanaf de markiezenwagen de handjes in het rond draaien. Carnaval als leerschool, kansrijk naar de toekomst.
 
Meedoen in zo’n optocht vergeet je niet snel weer, dacht ik nog verder. Het was eind jaren zestig dat ik op Rosenmontag in de stad met vier klasgenoten van de H. Hartschool meeliep in de kinderoptocht. We droegen een draagbaar mee, waarin de kleinste en lichtste klasgenoot verkleed als sultan wuifde naar het publiek. Wij maar zeulen met dat bij huis in elkaar getimmerde gevaarte. Gelukkig zaten er vier staanders onder, zodat we het ding zo nu en dan even konden neerzetten. Een foto van onze groep in de Twentsche Courant was onze beloning. Op reünies van school komt die optocht nu meer dan 50 jaar geleden bijna altijd wel even aan de orde.
 
Zo zullen de kinderen van De Leemstee en zeker Markies Yfke en Page King hun optocht van 2024 onder de vlag van onze bloeiende en inspirerende carnavalsvereniging De Spanvöggel door Berghuizen niet licht vergeten. Het zag er goed uit. Iedereen een hele fijne carnaval gewenst!

Foto’s: Hans Muijderman.