Zoek
Zoek

Zuid-Berghuizen komt steeds meer in het licht te staan

Lichtpuntjes schitteren in de Mariastraat. Bewoners zorgden daarvoor. In steeds meer straten in onze wijk oogt het heel gezellig en doet de sfeer van de Advent in de aanloop naar het kerstfeest zich al goed voelen.
Voor onze mooie wijk breekt een nieuwe, hopelijk enerverende tijd aan. Een tijd met vele nieuwe mensen. Zij strijken neer in huizen die hier al zestig jaar staan en in het nieuwe stadsdeel Stakenbeek. En in appartementencomplexen, die nog worden gebouwd. Te midden van Berghuizenaren die hier geboren en getogen zijn. We heten al deze nieuwelingen natuurlijk van harte welkom. Want Zuid-Berghuizen is van oudsher een wijk waar vreemdelingen welkom zijn.
 
Beginjaren zestig arriveerden hier al de eerste Italianen, Spanjaarden en Turken. De meesten van hen hadden een verre en ook spannende reis achter de rug. Net zoals de Drie Koningen ooit uit vreemde verten arriveerden bij het stalletje van Jezus van Nazareth. Veel van deze nieuwkomers van toen hebben hier hun plekje gevonden en zijn nooit meer weggegaan. Dit is hun thuis, hoewel het moederland natuurlijk vooral in de vakantieperiode trekt. Anno 2022 zijn er nieuwe vreemdelingen: vluchtelingen uit een oorlogssituatie. Zij drinken op donderdagmorgen koffie in onze huiskamer van de wijk. Er wordt geprobeerd het hen zo comfortabel en gezellig mogelijk te maken.
 
Voor onze Mariakerk schittert sinds zaterdagmiddag een prachtige boom. De kerk was 65 jaar een thuis voor velen en koerst net als de wijk zelf naar een nieuwe toekomst. In Zuid-Berghuizen zijn de afgelopen jaren veel fysieke zaken gerealiseerd. De komende jaren zal vooral gewerkt worden aan het verminderen van eenzaamheid, contact leggen en ontmoeting. Wie de komende weken in de aanloop naar Kerstmis vanaf de Enschedesestraat naar de Mariakerk rijdt, zal zich hier in elk geval welkom en thuis voelen. De vele lichtpuntjes die er schitteren, kwamen er zoals gezegd dankzij de inzet van enthousiaste bewoners uit de Mariastraat. Deze lichtpuntjes vormen het bewijs dat mensen het fijn met elkaar hebben en het zegt iets over de hier nog genoemde en geroemde noaberschap.
 
Onze wijk komt steeds meer en steeds vaker in het licht te staan. ‘Adventus’ is het Latijnse woord voor komst. Hopelijk is er voor ons allen veel goeds op komst. Daar kunnen we met elkaar, hier geboren en getogen en afkomstig van elders, voor zorgen. Een Zalig Kerstfeest!

Tekst: Redactie Hallo Berghuizen. Foto’s: Koen Groenewold.