Search
Search

Gedicht van Lian

Lian Velthuis, leerling van groep 8a van de Leemstee, heeft op eigen initiatief een mooi gedicht geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Voor haar juf Marleen Nijhuis reden om dit breder te delen met de mensen uit onze wijk.
Lian vertelt: ‘Toen we nog naar school mochten, was er een interessant geschiedenisproject over de Tweede Wereldoorlog. Die is dit jaar 75 jaar geleden afgelopen. Sindsdien leven de mensen in Nederland weer in vrijheid. Er kwam ook een veteraan in de klas vertellen hoe belangrijk vrijheid is. Voor de meeste mensen is dat heel normaal, maar het is wel goed dat we er elk jaar bij stil staan.
 
Gedicht van Lian

Lian Velthuis.

Oorlog is niets om blij te zijn 
je wilt er niet bij zijn 
en dan gebeurt het toch 
in jouw land een oorlog 
 
Een man uit Oostenrijk komt aan de macht
hij had een plan bedacht 
hij zou iets doen aan de problemen in Duitsland
maar gebruikte hij wel z’n verstand 
 
Hitler had een hekel aan Joden 
en wou ze doden 
iedereen was bang 
maar hij ging gewoon z’n gang 
 
Sommige mensen deden er wat aan en gingen in het verzet 
maar ook die mensen gaan d’r aan 
zoveel bommen en schoten 
die huizen om stoten 
 
Het was een zware tijd 
met gevechten en strijd 
en daar kwam de hongerwinter nog bij
niemand voelde zich vrij 
 
Anne Frank heeft het mee moeten maken 
iedereen heeft mensen moeten kwijt raken
het duurde lang maar er kwam toch meer vrijheid
we waren bevrijd
Tweede Wereldoorlog
 
Duitsland verovert vanaf 1939 een groot deel van Europa. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger ook Nederland binnen. Nadat Duitse soldaten bommen laten vallen op Rotterdam, geeft het Nederlandse leger zich over. Vijf jaar lang bezetten Duitse soldaten Nederland. De democratie worden afgeschaft. Er is geen vrijheid meer. Joden worden onderdrukt, gediscrimineerd en naar concentratiekampen gestuurd. De meesten overleven de oorlog niet.
 
Bevrijding
 
In juni 1944 vallen Britse, Canadese, Poolse en Amerikaanse troepen het Duitse leger aan. De bevrijding van Europa begint. In de herfst van 1944 bevrijden de geallieerde legers het zuiden van Nederland. Er wordt stevig gevochten. Vanaf maart 1945 begint de bevrijding van de rest van Nederland, waaronder de steden en dorpen van Overijssel. Op 5 mei geeft Duitsland zich over. Nederland is bevrijd. Dit vieren we nog ieder jaar, in het besef dat we, ook in deze vreemde tijden, samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.
 
Thuis herdenken
 
Vandaag, op 4 mei, herdenken we de oorlogsslachtoffers. Voor eenmaal mag de vlag thuis de hele dag halfstok hangen ter nagedachtenis van de mensen die tijdens de oorlog het leven lieten. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Daarna klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
 
Bevrijdingsdag
 
5 Mei wordt ook wel ‘Dag van de Vrijheid’ genoemd. Door het coronavirus kunnen we deze dag niet vieren zoals we gewend zijn. Wel is met alle radiozenders en beiaardiers afgesproken om 16.55 uur (5-voor-5), het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. 
 
‘Voor degene in zijn schuilhoek achter glas
Voor degene die ‘t geluk niet kan beamen
Voor degene die dacht dat-ie alleen was
Moet nu weten: we zijn allemaal samen’