Search
Search

Kinderboekenweek in De Leemstee

Misschien weten een heleboel kinderen van De Leemstee al wat ze later willen worden. Piloot. Politieagent, misschien wel dokter. Of soepkoker… Ze hebben daar volop over kunnen dromen en nadenken in de Kinderboekenweek. Want het thema was: Worden wat je wil.
Genieten van een mooi boek tijdens de Kinderboekenweek in De Leemstee. Boeken met mooie illustraties vinden kinderen belangrijk. Foto: De Leemstee.

Juf Wendy vertelt het elke keer opnieuw aan de kinderen in Zuid-Berghuizen

Lezen is de voorbode van alles’ 

In mijn tijd fietsten we vroeger na school naar de bibliotheek aan de Scholtenhoeklaan. Juffrouw Toebes zwaaide er de scepter. Het rook er vanzelfsprekend naar boeken en wat was je blij als je twee mooie delen uit de Kameleonserie had weten te bemachtigen. Voor de kinderen van nu is het op hun  basisschool De Leemstee iets gemakkelijker. Ze kunnen kiezen uit een ruim assortiment boeken in de bibliotheek in hun eigen school. Want lezen is belangrijk. ‘Lezen is de voorbode van alles’, zegt taalcoördinator Wendy Stege van de school in Zuid-Berghuizen. ‘Want als je wilt rekenen, moet je ook kunnen lezen.’
 
Die boeken van de Kamelon worden nog sporadisch door de jongere jeugd gelezen. Want het is ook wel een beetje raar. Hielke en Sietse Kinkhamer lopen nog op klompen en dragen steevast een blauwe overall. En in die boeken van schrijver Hotze de Roos komt nog een woord als gulden voor. Maar soms worden ze toch nog opgehaald in de bibliotheek. Door een moeder uit de wijk, die haar zoontje maar lastig aan het lezen kreeg. Hij bleek wel warm te lopen voor de vele avonturen, die de schippers van de Kamelon beleven.
 
Nu zijn er heel andere boeken, met heel anders klinkende titels. ‘Het leven van een loser’ van Jeff Kinney. Of ‘Dagboek van een muts’ van Rachel Renée Russel zijn op dit moment erg populair bij kinderen. Elk jaar komen er nieuwe boeken in de schoolbibliotheek van De Leemstee, die de klassen rondgaan. Leuk is dat er voorleesmomenten zijn, waarbij kinderen uit de oudste groepen voorlezen aan hun jongere medescholieren. Een vader vertelt dat zijn zoontje en dochtertje dat erg leuk vinden. Hoe belangrijk lezen wordt gevonden in De Leemstee blijkt wel uit het feit dat elke schoolochtend in de groepen 3 tot en met 8 begint met een kwartiertje stillezen. Boeken die naast een aansprekend verhaal mooie plaatjes hebben, worden het liefst gelezen door de kinderen, weet juf Wendy te vertellen.
In de Kinderboekenweek, die vrijdag de laatste dag kende, kwamen allerlei beroepen voorbij.  Ook in het echt, want wijkagent Tom van de politie en zijn collega kwamen iets vertellen in de klas. En natuurlijk waren ze bereid vragen te beantwoorden. Maar ook een posbode kwam vertellen, een operatieassistent en nog andere vakmensen. Er werd gezongen uit Kinderen voor Kinderen en een heuse vlogjuf trok de kinderen mee in haar gedachten en belevenissen.
Wijkagent Tom en zijn collega kwamen de kinderen van De Leemstee iets vertellen over werken bij de politie. Foto: De Leemstee
‘Wat erg belangrijk is’, vertelt taalcoördinator Wendy Stege, ‘is dat we onze kinderen leren hoe ze een goed boek moeten kiezen. Er wordt niet alleen gekozen uit Geronimo Stilton, Carry Slee of Mees Kees. Die laatste is trouwens wel erg geliefd bij de scholieren. Kinderen kiezen ook graag informatieve boeken en dan’, vertelt de juf, ‘zijn boeken over dieren en sport favoriet.’
Advies van Hallo Berghuizen aan de kinderen van De Leemstee: blijf altijd lezen. Goede boeken brengen je de hele wereld over! En nog een tip: pak nog eens de prachtige boeken van Astrid Lindgren er bij. Niet alleen Pippi Langkous, maar ook het boek over Ronja de Roversdochter,  en de prentenboeken over Bolderburen. Met prachtige illustraties over kinderen op het Zweedse boerenland – de seizoenen door – van Ilon Wikland.