Zoek
Zoek

Beloften en Mo16 FC Twente voor jaartje of twee naar Berghuizen

FC Berghuizen voegt een tijdelijk hoofdstuk toe aan de inmiddels rijke geschiedenis van het meiden- en vrouwenvoetbal.  Het Beloftenteam van FC Twente en de Mo16 van de eredivisionist trainen en spelen de komende anderhalf tot twee jaar op sportpark ’t Venterinck aan de Schapendijk.
De meiden onder 16 (Mo16) van FC Twente in actie tegen een jongensteam. 
Voor manager en Oldenzaler René Roord van de vrouwentak van de club uit Enschede was er maar één club die in aanmerking kwam voor de tijdelijke huisvesting van de toekomst van FC Twente. ‘Dat is FC  Berghuizen, een club met naam in het meiden- en vrouwenvoetbal, die deze tak al meer dan 40 jaar een heel warm hart toedraagt. Wij passen hier bij.’
 
Maandagmiddag is de eerste training. De verplaatsing vanuit Enschede naar Oldenzaal is nodig omdat de toekomstige sportcampus ’t Diekman wordt gerealiseerd. Deze komt op het complex van Sportclub Enschede, op steenworp afstand van de plek waar het legendarische stadion Het Diekman van FC Twente stond. De vrouwentak van FC Twente speelde hier al de wedstrijden, als die tenminste niet in de Grolsch Veste waren gepland. De vrouwenploeg van trainer Joran Pot is inmidels uitgeweken naar Sparta Enschede.
 
Huurcontract
 
FC Berghuizen heeft een éénjarig huurcontract afgesloten met FC Twente, met een optie voor nog eens een jaar. ‘Zo hebben wij extra inkomsten en leggen we er geen geld op toe’, zegt voorzitter Wim Olde Kalter van FC Berghuizen. Hij vond sportwethouder Rob Christenhusz en daarmee de gemeente Oldenzaal geheel aan zijn zijde. De wedstrijden van het Beloftenteam en de Mo16 trekken doorgaans 50 tot 100 bezoekers. Dat is meer dan het gemiddeld aantal toeschouwers bij het eerste herenelftal van FC Berghuizen, dat uitkomt in de kelder van het amateurvoetbal, de vierde klasse.
 
De vraag van FC Twente te mogen uitwijken naar FC Berghuizen kwam medio augustus. Sindsdien is gekeken of er ruimte was en wat er verder moest gebeuren. ‘Het was inpasbaar’, aldus Wim Olde Kalter, ‘en met twee heftrucks is met  enige moeite een container langs veld 2, ons kunstgrasveld, geplaatst. Wij konden FC Twente namelijk op dit moment geen adequate bergruimte bieden, maar dat is zo keurig opgelost.’
Deze blauwe container gaat dienen als berging voor FC Twente en werd door twee heftrucks met de nodige manoevres tussen clubgebouw en kleedkamers naar het veld gebracht.
Zowel het Beloftenteam als de Mo16 spelen hun thuiswedstrijden aan de Schapendijk op zaterdag, achtereenvolgens om 17.00 en 12.00 uur. Het Beloftenteam traint vier keer in de week op veld 2 direct aan de Schapendijk, om 15.00 uur. Deze trainingen zijn op de maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag.  Mo16 traint om 17.00 uur op maandag, woensdag en vrijdag. Voor de trainingen en wedstrijden zijn de velden 2, 3 en 4 beschikbaar. Veld 2 heeft kunstgras en daar gaat in elk geval de voorkeur van het Beloftenteam naar uit.  

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: FC Twente en Wim Olde Kalter.