Search
Search

Bjorn Klok, van visser naar volkszanger

Langzaam maar zeker stijgt de roem van volkszanger Bjorn Klok uit Zuid-Berghuizen. Eind volgende maand is in partycentrum Rouwhorst zijn nieuwe cd-presentatie. Een muzikaal talent treedt in de voetsporen van opa Gerrit.

Vol vertrouwen zingt Bjorn Klok uit Berghuizen zijn liedjes

´Het liefst zing ik in een café tussen de mensen´

In de hoek van de woonkamer aan de Ruisdaelstraat, waar de negentienjarige Bjorn met zijn ouders woont, staat de oude accordeon van opa Gerrit Klok. Grootvader was 35 jaar beroepsmuzikant.
 
‘Ik heb het dus niet van een vreemde. Ook mijn ouders zijn muziekliefhebbers,’ vertelt Bjorn. ´De laatste tijd gaat het hard,´ gaat hij verder, terwijl hij zijn nieuwe single laat horen. Vergezeld van een professionele videoclip, opgenomen bij Watermolen Bels, is het liedje op Youtube al ruim 2.100 keer bekeken.
 
De titeltrack van de gelijknamige cd heet ´Zo vanuit het niets´, dat symbool staat voor hoe het twee jaar geleden allemaal begon. ´Voor de gein plaatste ik een filmpje op Facebook. Daar kreeg ik heel veel positieve reacties op en een uitnodiging voor een gastoptreden bij toen nog café Jantje. Daarna mocht ik meezingen op een singlepresentatie van een andere zanger en bij de afterparty van de Euregiotap van Willy Oosterhuis. Niet veel later trof ik Willy opnieuw op de Boeskool en werd ik uitgenodigd om bij de tv-opnames zélf te komen zingen´.
 
Chris Scholten hielp Bjorn een aantal eigen nummers te produceren. ‘Mijn eerste cd-presentatie was in café ‘t Peuleke in Rossum. Er kwamen toen al zoveel mensen op af, dat ze niet eens allemaal binnen pasten’. Op 29 september vindt in partycentrum Rouwhorst de nieuwe cd-presentatie plaats. ‘Ik hoop dat dat nét zo’n succes wordt’, aldus Bjorn. De presentatie is in handen van Marcel Veldman en er treden zeven andere zangers op. ‘Dat gebeurt vaak als een soort van vriendendienst. Samen maken we er een mooi feest van’.
Uptempo liedjes
 
Op zijn nieuwe cd staan vier eigen Nederlandstalige nummers, waarvan drie uptempo liedjes en een ballad. ‘Gezellige muziek spreekt me het meeste aan, maar ik wil liever niet alleen covers zingen,’ vertelt Bjorn. ‘Met de nummers die Jolanda Landkroon voor me heeft geschreven kan ik meer mijn eigen weg gaan en iets nieuws toevoegen. Dat spreekt ook anderen aan. Nederlandstalige muziek is populairder dan ooit, bij jong en oud, uit alle lagen van de bevolking. Ik heb de afgelopen tijd veel optredens gedaan, nieuwe contacten gelegd en leuke dingen meegemaakt. Het wordt steeds meer een uit de hand gelopen hobby. Daar waar ik vroeger in mijn vrije tijd vaak zat te vissen aan de Stakenbeek, sta ik nu op podia door het hele land. Ik heb daarbij veel aan mijn vader, die de boekingen doet en als geluidsman met me mee gaat naar optredens’.
 
Bjorn zingt graag om anderen te vermaken en een gezellige tijd te bezorgen. ‘Het liefst sta ik in cafés tussen de mensen, waar ik contact kan maken met mijn publiek. Dat is wel eens anders geweest. Vroeger ben ik veel gepest, ook met mijn omvang. Andere kinderen vonden me vervelend, ik kreeg vaak de schuld. In groep 4 ben ik van De Leemstee naar De Windroos gegaan. Daar werd ik rustiger en ging het stukken beter. Ook op TCC Potskampstraat en het AOC, waar ik op het introductiekamp voor het eerst een microfoon in mijn handen geduwd kreeg, heb ik een hele leuke tijd gehad. Dat ik nu vol zelfvertrouwen mijn liedjes zing, is een dikke neus naar de pestkoppen van toen´.
 
Dubbelklik hieronder voor een song van Bjorn Klok; er staat eerst een ander nummer op:
https://www.facebook.com/

Tekst: Charon Golbach Olde Riekerink