Zoeken
Zoeken

Burendag in speeltuin Burgemeester Essinkstraat

Tijdens Nationale Burendag zaterdag 22 september worden niet alleen in Park Stakenkamp de mouwen opgestroopt. Ook in de speeltuin met het voetbalveldje aan de Burgemeester Essinkstraat gaan buurtbewoners aan de slag.

Koen Zomers roept bewoners op zaterdag 22 september te komen helpen

Opknapbeurt en picknicktafel speeltuin

Het door huizen omsloten speelveldje verdient wat nieuwe impulsen. Vorig jaar werd al een nieuwe wipwap geplaatst en nu moeten er onder meer een picknicktafel en een basketbalpaal komen. Koen en Yvonne Zomers van de Burgemeester Essinkstraat weten al dat buurtbewoners komen helpen, maar ze rekenen erop dat 22 september om 10.00 uur zich nog meer mensen uit de buurt melden om de helpende hand toe te steken. Het liefst met een schop en ander gereedschap. Want het plan is het niet meer gebruikte en verouderde jeu de boulesbaantje deels te ontmantelen.
 
Koen Zomers: ‘We willen de gritlaag eraf halen en het baantje iets kleiner maken. Op de betonverharding die overblijft kunnen we de picknicktafel plaatsen. Verder halen we de tegels die om het baantje liggen eruit en die willen we weer gebruiken als verharding bij de basketbalpaal.’ Het is duidelijk, enige spier- en man- en vrouwkracht is hier deze dag wel gewenst.
 
Maar Koen (36) en Yvonne (34) Zomers rekenen erop dat het vanuit de buurt wel in orde komt. Brabander Koen, afkomstig uit Heesch, heeft net als de Twentse Yvonne zijn draai in Zuid-Berghuizen helemaal gevonden. Beiden zijn heel enthousiast over het leefklimaat in de wijk. Yvonne vertelt dat ze het helemaal niet kenden, hoe buren hier met elkaar omgaan. ‘In onze straat zijn de mensen er voor elkaar. Altijd. Als er iets is met de kinderen, als er een boog moet worden gemaakt voor een bruiloft staan we allemaal klaar en als er iemand komt te overlijden, zoals een tijd geleden onze buurman Henk, zijn we er ook voor elkaar.’
 
Heel speciaal, noemt Koen die inzet en betrokkenheid voor en met elkaar. ‘Eigenlijk is het supermooi en het moet vooral zo blijven.’ Ze prijzen hun buren. Oudere mensen en jongere gaan in de straat goed met elkaar om. Dat uit zich ook in het jaarlijkse buurtfeest, waarvoor de bewoners worden uitgenodigd die een ingang hebben naar het plein met garages tussen de woningen aan de Burgemeester Essinkstraat en JH Nieuwenhuisstraat. ‘We houden zelfs een jaarvergadering’, meldt Koen en dat gezelligheid naast het afwerken van wat meer zakelijke dingen daarbij een belangrijke rol speelt is bijna vanzelfsprekend. De buurtvereniging heet Het Plein en bestaat nu zo’n 21 jaar.
 
Oranjefonds
 
Net als voor de wipwap vorig jaar heeft Koen Zomers ook nu voor de picknicktafel een aanvraag ingediend bij het Oranjefonds. Het verzoek is gehonoreerd. De tafel is net als die voor het erf van Stakenboer besteld bij de firma Bulthuis en wordt 22 september gekoppeld aan de werkzaamheden in de speeltuin geplaatst. De basketbalpaal komt van elders in de stad en wordt door de gemeente beschikbaar gesteld.
Koen vertelt dat zijn motivatie vooral voortkomt omdat hij trots is op zijn straat, buurt en de wijk. ‘Zoals al gezegd vinden wij het hier heel erg fijn en door ons samen in te zetten kunnen we dat zo houden.’ Yvonne kaart nog wel een puntje aan om wat haar betreft lichtelijk bezorgd over te zijn: de toename van huisjesmelkers in Zuid-Berghuizen. ‘Ze kopen woningen op, verhuren deze en regelmatig zie je dan dat het tuinonderhoud wordt verwaarloosd. Daar moeten we niet blij mee zijn.’
 
 Zaterdag 22 september Nationale Burendag in de speeltuin aan de Burgemeester Essinkstraat. Buurtbewoners die een paar uurtjes willen helpen wordt gevraagd zich om 10.00 uur te melden in de speeltuin.

Tekst en foto: Felix Nijland