Zoek
Zoek

Demi zoekt collega´s bij FC Berghuizen

Voor de zestienjarige Demi Peerik is een wedstrijdje fluiten de gewoonste zaak van de wereld. Geroutineerd en rustig leidt ze deze zaterdagmorgen op veld 2 van FC Berghuizen de wedstrijd tussen de meisjes onder 11 van FC Berghuizen en stadgenoot Quick ´20. Veel ouders en opa´s en oma´s aan de kant, de jeugdige voetbalstertjes van wie sommigen nog geen drie turven hoog doen hun uiterste best. Demi sluit af met een serie penalty´s.
Clubscheids Demi Peerik en Peter Hulsmeijers van de scheidsrechterscommissie hopen op nieuwe leden voor het scheidsrechterskorps bij FC Berghuizen.

Voetbalclub wil graag meer arbiters

Voetbalstertjes waarderen hun scheids

In haar gele shirtje en zwarte broek is ze herkenbaar als clubscheidsrechter van FC Berghuizen. Net als bij veel andere clubs fluiten tegenwoordig junioren de wedstrijden van hun jongere clubgenootjes. Demi Peerik is niet de enige scheids uit haar eigen voetbalteam meisjes onder 17. ´Er zijn er nog een paar die het net als ik erg leuk vinden om te fluiten.´ Voor Demi is er nog een andere serieuze aanleiding om op zaterdag wedstrijdjes te leiden. ´Ik wil straks naar de opleiding voor sportleraar en dan komt deze ervaring me goed van pas.´
Natuurlijk is het belangrijk dat de jonge arbiters goed begeleid worden. Zeker als er van de kant dingen worden geroepen, hoewel dat gelukkig niet vaak voorkomt. Bij FC Berghuizen moet de scheidsrechterscommissie daarvoor zorgen en die taak lijkt de ervaren scheidsrechter Peter Hulsmeijers op het lijf geschreven. Sinds jaar en dag fluit hij zelf in het land, momenteel nog tweede klasse zaterdagvoetbal. Deze middag staat voor hem een wedstrijd in Lelystad ingepland.
 
In een gesprekje met voorzitter Wim Olde Kalter liet Peter Hulsmeijers recent doorschemeren wel iets te willen doen op scheidsrechtersgebied. Inmiddels is hij voorzitter van de scheidsrechterscommissie. ´Ik heb bij meerdere clubs gezeten, maar mijn mooiste tijd heb ik in de jaren tachtig en beginjaren negentig gehad bij de meisjes en damesafdeling van FC Berghuizen. En ik woon in de wijk, dus binding met de club is er wel.´ Zijn taak, die hij mede uitvoert met André Jonker en Jozef en Richard Krüthoff, is niet de gemakkelijkste. ´Wij willen vooral graag nieuwe scheidsrechters werven, met name voor de jeugdteams – jongens en meisjes – van FC Berghuizen. Ik probeer daarbij over te brengen dat het managen van een wedstrijd en al die spelers en spelertjes te zien rondlopen, hartstikke mooi werk is. Werk dat ik in elk geval met veel passie doe. En een zekere passie heb je toch wel nodig als scheidsrechter.´
 
Scheidsrechters in de dop kunnen erop rekenen dat er voor hen een shirtje klaar hangt in het clubgebouw. En na de wedstrijd is er iets te eten en te drinken. Verder kunnen ze rekenen op een stukje begeleiding. Op wedstrijddagen loopt er altijd een coördinator met een herkenbaar blauw jasje op de accommodatie. Bedoeling is ook weer serieus werk te maken van het opleiden van scheidsrechters door cursussen aan te bieden. Demi Peerik kan het in elk geval iedereen aanbevelen. De speelstertjes van deze ochtend vonden het geweldig leuk door haar gefloten te worden en de rustige manier waarop Demi zich tussen hen bewoog in het veld mag een voorbeeld worden genoemd voor velen.

Informatie en aanmelding: peterhulsmeijers@gmail.com of 06 – 14 17 55 95.

Tekst en foto: Felix Nijland