Zoek
Zoek

Daar gaat de auto met het Allerheiligste

De Mariakerk heeft zondagmorgen haar ruim 68-jarige status als gewijde kerk van de geloofsgemeenschap in Berghuizen verloren. Rond half twaalf droeg pastoor Bernard Reerink de ciborie met de overgebleven heilige hosties en het Evangelieboek de kerk uit, waarna het tabernakel leeg en met openstaande deuren achterbleef.
Reerink stapte buiten in de auto van Roy Laarveld en vertrok naar de St. Plechelmusbasiliek om het Allerheiligste daar in het tabernakel te bergen. De formele onttrekking aan de eredienst voltrok zich in Berghuizen onder meer voor het oog van burgemeester Patrick Welman, voor het laatst in de setting van het Rijke Roomsche Leven van weleer. Het grootste deel van het pastoresteam van de overkoepelende St. Plechelmusparochie werkte namelijk mee aan de eucharistieviering, evenals lectoren en misdienaars en acolieten, die in een ver verleden al aan de Mariakerk verbonden waren. Het was ongebruikelijk wit op het altaarpodium.
 
De gebruikelijke eucharistieviering werd pas tegen het einde voor de bijna driehonderd bezoekers in de kerk speciaal. Dat was toen een groot aantal langjarige vrijwilligers van de Mariakerk in het zonnetje werd gezet, waarbij ze ieder voor hun belangrijke verdiensten een plaquette of aandenken kregen. Ans en Henk Kattier kregen de Willibrord plaquette uitgereikt, evenals Herman Japink, Annie en Louis Nijland, Hennie Olde Scholtenhuis en Leonie Beuvink. Voor de vijf vrijwilligers Herman Stegeman, André Hesselink, Lidy Steinmeijer, Miep Koekenberg en Anita ter Laak was er een speciale herinnering. Vier van hen hebben de Willibrord plaquette al. Onderaan de tekst vind je een bestand met de verdiensten van de vrijwilligers, die de Willibrord plaquette zondag op het altaar kregen uitgereikt.
Op het eind werd in een indrukwekkende processie het Allerheiligste de kerk uitgedragen. Pastoor Reerink voerde die handeling uit en stapte met koster André Hesselink in de gereedstaande auto van voormalig koorlid Roy Laarveld. Op weg naar de St. Plechelmusbasiliek. Zowel pastoor Reerink als Bennie Laarveld van de werkgroep Maria Noaber hadden daarvoor gezegd dat ontmoeten en vieren in Berghuizen doorgaat. Zolang het met het oog op de grote kerktransformatie kan in de zijbeuk met het Maria altaar en anders in het parochiecentrum. In de straks verbouwde kerk houdt de geloofsgemeenschap 60 m2 om bijeen te komen. De St. Plechelmusparochie huurt die ruimte van ontwikkelaar Jouw Wonen voor de eerste vijf jaar. 
Klik op onderstaande link om het filmpje te bekijken

Foto’s: Tonny van der Meché. Bewegend beeld: Theo Krabbe.

Zie hieronder in de bijlage voor welke verdiensten zeven vrijwilligers van de Mariakerk de Willibrord plaquette kregen uitgereikt.