Zoek
Zoek

Dagboek Maaike van EK in Meldorf

Maaike Haamberg, succesvol lid van KV De Toekomst uit onze wijk Zuid-Berghuizen, hield op het de afgelopen dagen in het Duitse Meldorf gehouden Europees kampioenschap klootschieten een dagboek bij voor de wijkkrant Hallo Berghuizen. Ze was er samen met Kim Schurink en Laurens Maseland, de andere gekwalificeerden van De Toekomst.
Maaike Haamberg in actie tijdens het zetten, waar de Duitsers zeer bedreven in zijn. De Oldenzaalse werd 17e met een persoonlijk record van 38 meter.
Eindelijk was het zover; het EK klootschieten stond voor de deur. Door Corona ging het in 2020 niet door. Daarom vond na nieuwe selectiewedstrijden het EK alsnog dit jaar plaats.
 
Woensdag 25 mei
 
Woensdagochtend 25 mei vertrokken we met twee bussen van Brookhuis naar Duitsland.
Na een kleine vertraging hebben we getraind op het veld. Daar hebben we direct kennis gemaakt met het onstuimige weer. De training ging goed. Het was fijn om even kennis te kunnen maken met de veldbaan. Het is niet te vergelijken met de klootschietbanen die wij in Nederland kennen, maar toch mogen we niet klagen. Op dit veld, nou ja meer te vergelijken met een dijk, lopen normaal gesproken de schapen. Het veld ligt er op dit moment goed bij. Hopelijk is dat vrijdag ook nog zo, want de komende dagen komt er veel regen, zo is de verwachting. Kim is bij de training helaas geblesseerd geraakt. We hadden nog hoop dat ze alsnog met één of meerdere wedstrijden mee kon doen, maar dat is niet gelukt. Helaas heeft ze bij geen enkele wedstrijd kunnen starten, wat natuurlijk erg jammer was. Na de training hebben we ingecheckt in de hotels en hebben we met z’n allen gegeten.
 
Donderdag 26 mei
 
’s Ochtends was er een straattraining in Süderhastedt. Nederland mocht tussen 11.00 en 12.00 uur starten om het parcours te verkennen. Dit betekende dat er in strakke schema’s werd gestart om zo elke speler een goede training te geven. ’s Middags hebben we eerst de teamfoto’s gemaakt. Vervolgens gingen we naar de opening in Meldorf. Daar liepen we een parade met de Duitsers, Ieren, Italianen en natuurlijk Nederland, dat goed vertegenwoordigd was door supporters, ook een paar van onze vereniging. De oranje kleur gloeide door Meldorf.
De opening van het EK in Meldorf, met een oranje gloed van de Hollanders.
Op vrijdag was de veldwedstrijd in Tetenbüll. De dijk was door de regenval iets minder hard dan verwacht. Ook bevatte de baan iets meer gaten, maar toch mochten we niet klagen. De weersomstandigheden waren helaas niet zo prettig. We hadden te maken met veel wind en regen. Maaike gooide een goede wedstrijd. Ondanks de regen en de vertraging in de wedstrijd wist ze het hoofd koel te houden en liet ze prachtige schoten zien. Ze behaalde een knappe twaalfde plaats, met vijf meter meer had dat ook de negende plek kunnen zijn. Met het damesteam behaalde ze de gouden medaille. Laurens gooide ook een goede wedstrijd. Helaas had hij keer pech met zijn val. Hij is individueel op plek tien geëindigd. Dit was ruimschoots binnen zijn doel van binnen de top 15 eindigen. Met het team behaalde hij een keurige zilveren medaille.
 
Zaterdag 28 mei
 
Zaterdag was het zetten in Meldorf. Bij het zetten in het de bedoeling dat je de kloot zo ver mogelijk gooit. Zetten is echt het onderdeel van de Duitsers. Voor de tijd was al bekend dat zowel individueel als met het landenteam telkens het Duits volkslied zou klinken, dus in totaal acht keer. Maaike heeft als invaller mee gedaan en boven verwachting ver gegooid. Ze gooide een persoonlijk record van 38 meter, goed voor de 17e plek. Met het team behaalde ze de bronzen medaille. Laurens liet ook prachtige schoten zien van 54, 54 en 58 meter. Dat was goed voor een individuele 35e plaats.
 
Zondag 29 mei
 
Van onze vereniging deed niemand meegedaan aan het onderdeel straat. We hebben genoten van prachtige lange schoten van Nederlanders als Lindsay Leusink (goud) en Luuk Zanderink (vijfde). Hierna was de prijsuitreiking, gevolgd door een gezellige feestavond.
 
Maandag 30 mei
 
Na het ontbijt vertrokken we weer naar Nederland. Al met al kunnen we met trots terugkijken op een geslaagd EK, met geweldige individuele en gezamenlijke prestaties!

Dagboek bijgehouden door en met dank aan Maaike Haamberg.