Search
Search

Een ijverige grote bij boven Berghuizen

Even laat hij deze zaterdagmiddag zijn drone stilstaan op anderhalve meter boven de grond. Maar dan gaat het snel omhoog, boven de boomtoppen in Park Stakenkamp in recordtijd naar 120 meter. Nog dezelfde middag levert dronepiloot Alex Gosen een reeks glasheldere foto´s af, die grote delen van Zuid-Berghuizen laten zien, tot de boerderij van Schothorst toe.
Dronepiloot Alex Gosen kan in zijn schermpje vanaf de grond precies volgen wat de camera die onder zijn drone hangt in beeld heeft.

Alex Gosen uit Berghuizen volgt met drone bouw van veerboot

Haarscherpe beelden bij windkracht 5

Medewijkbewoner Alex Gosen was als jongetje van tien al verknocht aan modelbootjes, auto´s en vliegtuigen. ´Als het maar hard ging, vond ik het mooi´, glundert hij. ´Mijn hobby heeft mijn vader veel geld gekost.´ Zo juist heeft hij zijn professionele drone in boerderij Stakenboer uit de koffer gehaald en op de hoeken de vier propellers bevestigd. Een deel van zijn bedienpaneel maakte hij zelf; de kast die zoninval op zijn schermpje tegenhoudt bijvoorbeeld. Als werkplaatschef van de centrale vestiging van Schuurman Schoenen in Neede heeft Gosen twee rechterhanden. Dus zo´n klusje gaat hem gemakkelijk af.
Oldenzaal telt maar een paar echte dronevliegers. Alex Gosen maakt er sinds een paar jaar naast zijn eigenlijke baan serieus werk van. Hij liet zijn bedrijfje Drone-eye inschrijven bij de Kamer van Koophandel en met regelmaat komen er leuke opdrachten binnen. ´Ik ben al enkele keren voor een vliegopdracht naar Curacao geweest. Voor een resort en een autoverhuurbedrijf. Ik schrijf dan een script en monteer na de opnamen nagenoeg alles zelf.´ Een van zijn mooiste opdrachten tot nu toe is bij Damen Shipyards in Hardinxveld Giessendam. ´Met de drone volg ik de bouw van een veerboot, die in onderdelen in elkaar wordt gelast.  Naar buiten geschoven, weer naar binnen, het hele bouwproces. Machtig mooi werk in de haven daar. De boot wordt over een tijdje op een nog groter schip gezet en naar de opdrachtgever in Canada gebracht. Natuurlijk hoop ik daar ook een vliegopdracht voor te krijgen. Mee naar Canada, dat zou wat zijn.´
Een jaar of zes geleden zag hij iemand met een drone. ´Het pakte me. Ik wist meteen dat ik dat ook wilde. Met vrienden zou ik naar Polen, maar in plaats daarvan stopte ik het geld in een potje en besteedde het uiteindelijk in een modelbouwwinkel aan de aanschaf van een drone. Met dat ding heb ik het goed geleerd. Maar je wilt meer. Ik schafte steeds betere vliegapparatuur en camera´s aan, net zo lang tot ik het perfect voor elkaar had.´ Dat heeft hij nu. Alex is in het bezit van zijn dronebrevet en kan elke politieman of handhaver indien gevraagd zijn papieren en vergunningen laten zien.
Zijn huidige drone staat met windkracht 5 stabiel in de lucht en maakt zelfs onder die weersomstandigheden haarscherpe foto´s. Het vliegen met het onbemande apparaat dat hij stuurt met kleine sticks is wel aan strenge regels gebonden. ´Een gouden regel is dat je de drone altijd in het zicht houdt.´ Een enkele keer ging het mis. Alex Gosen ´Ik heb mijn leergeld zeker de eerste jaren wel betaald. Eén keer vloog mijn drone tegen een kasteel aan. Er was niks van over, onherstelbaar kapot gevlogen. Dan baal je wel als een stekker en kun je opnieuw fors in je portemonnee tasten.´
Nu zal hem dan niet snel meer overkomen. Gosen heeft nog wel een racedrone, die hij echter nauwelijks gebruikt. ´Dat is voor de fun.´ Wel trekt hij er zo nu en dan met dronevrienden op uit. ´We zoeken een mooie locatie op zoals een sluis of een natuurgebied en door dat soort activiteiten leer je van elkaar. In Deurningen kunnen we vliegen boven twee weilanden. Een mooie gelegenheid om je apparatuur te testen.’ Hij vertelt dat met name scholeksters en zwaluwen redelijk agressief kunnen reageren als ze in hun vertrouwde luchtruim een drone tegenkomen. ‘Scholeksters proberen de drone aan te tikken en dat is riskant. Ik probeer in zo’n geval met bepaalde onverwachte vliegbewegingen die beesten te snel en te slim af te zijn.’
De geavanceerde camera die onder de drone hangt oogst als een veredelde webcam. Maar het apparaatje zwenkt alle kanten op waardoor het maken van foto´s en filmpjes technisch steeds interessanter wordt. Alex Gosen is inmiddels mede door zijn papieren zo ver dat hij mag optreden als instructeur voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).
Ook deze middag in Park Stakenkamp trekt het vliegen met de drone bekijks. Op het schermpje is precies te zien wat de drone in beeld heeft. Een druk op de knop en een foto vanaf hoogte is gemaakt. Alex Gosen geniet als de drone wegscheert boven de boomtoppen, nog nauwelijks hoorbaar in het driftige gezoem van de propellers. Een ijverige grote bij in het luchtruim boven Berghuizen.
 
www.drone-works.nl

Tekst en foto´s Felix Nijland. Dronefoto´s Alex Gosen.