Zoek
Zoek

Fiets4daagse Berghuizen 24 augustus van start

Naar verwachting 400 tot 500 fietsers beginnen woensdag 24 augustus van de 42e Fiets4daagse Zuid-Berghuizen. Beginpunt en eindpunt is weer boerderij Stakenboer in Park Stakenkamp. Elke dag is er een route van 65 kilometer, waarvan ook delen kunnen worden gereden.
De routes zijn weer gevarieerd en voeren onder andere via Borne, Twickel, Oele en Wiene, Hertme, Beuningen, Vasse en Nordhorn.

Routes van 65 kilometers kunnen dagelijks worden opgedeeld

Organisatie hoopt op wegblijven zwartrijders

‘Dus mensen die niet zo ver willen of kunnen fietsen hoeven niet te schrikken’, legt Marjo Miggelbrink van de organisatie uit. ‘Je kunt de hele route fietsen, maar daarvan ook 25 of 45 kilometer. Dat beslis je onderweg zelf bij de controleposten.’
 
De 65 kilometer route is volgens Marjo een mooie afstand om de hele dag onderweg te zijn en prachtige delen van Twente te zien. De posten zijn meestal bij een horecagelegenheid. Dit jaar was het moeilijker dan anders om locaties te vinden voor de posten omdat veel horecazaken niet ruim in het personeel zitten en enige angst hadden dat het te druk kan worden.  Marjo: ‘Maar het is uiteraard wel gelukt en ook bij mooie en geschikte locaties.’
Zij, man Ginus en de andere organisatoren waaronder de uitzetters van de routes, hopen alleen nog maar op goed weer en veel fietsplezier voor de deelnemers. 
 
Het inschrijfgeld is, ondanks het wegvallen van vele sponsoren, ook dit jaar op € 10 voor volwassenen gehouden (€ 5 voor 12+ en € 4 voor een enkele fietsdag). Er zijn geen medailles. ‘Velen hadden hier sowieso geen belang meer bij en in verband met hygiëne en de pandemie maar ook vanwege de kosten doen we ook geen fruit meer’, aldus Marjo Miggelbrink. Wel krijgen de fietsers een gratis kop koffie, thee of ranja bij start en finish.
 
Zwartrijders
 
De routes zijn uitgezet met duidelijke pijlen. De organisatoren benadrukken nog wel één ding, dat ze behoorlijk dwars zit. ‘We hopen dat dit jaar eens geen zwartrijders meefietsen. Want ondanks de lage prijs van € 10 voor vier dagen fietsen zijn er deelnemers bij die één route kopen en dan met vier of zes personen gaan fietsen. Dit horen we dan van anderen, die zich hier mateloos aan ergeren. Deze zwartrijders waarderen kennelijk niet hoeveel tijd het een paar vrijwilligers kost om dit evenement voor anderen te organiseren. Maar dit weerhoudt ons er niet van om zo mooi mogelijke routes te maken.’
 
Nieuw dit jaar is dat het fietsende publiek nu kan pinnen. Dit was vooral een vraag van niet-Oldenzalers. Pinnen heeft zelfs de voorkeur, ook aan de bar.
 
Dit jaar gaat het op woensdag via een omweg naar Borne, naar de eerste post . Marjo: ‘Op dat punt kunnen mensen beslissen verder te fietsen voor de 45 of 65 kilometer of ze vervolgen de 25 kilometer terug naar de finish.’ Vanuit Borne gaan de 45/65 km fietsers door Twickel naar de tweede post bij een bekende uitspanning . De 65 kilometer gaat door Delden naar het prachtige gebied rond Oele en Wiene. 
 
Donderdag, de tweede dag, gaat het via het vliegveld naar het oude Zuidkamp, waar veel grote huizen zijn en worden gebouwd. Daar is de eerste post van de dag. De tweede post is in Deurningen op een mooie plek met meer bekijks dan normale horeca. Een verrassing dus. Van daaruit gaan de 65 kilometer fietsers door naar Hertme.
 
Op vrijdag is de eerste post in Beuningen. Van daaruit gaat het over mooie wegen en paden naar de tweede post aan het kanaal Almelo-Nordhorn, een bekende plek voor jong en oud. Daarna wordt doorgefietst naar Duitsland, omgeving Nordhorn.
 
Zaterdag, helaas alweer de laatste dag, is de eerste post in Reutum om te vissen, en nee, dat is niet het kanaal. Vervolgens wordt richting Vasse gefietst naar de tweede post op een hele leuke locatie. De 65 kilometer gaat richting grens langs de Mosbeek. Als laatste nog een vernieuwing bij de Fiets4daagse Zuid-Berguizen: op elke routebeschrijving staat nu een QR-code, waarmee de route op de telefoon via gps gefietst kan worden. Hiervoor heeft men de gratis app Routiq nodig