Search
Search

Senioren grootste groep Fiets4Daagse

Terwijl de eerste deelnemers aan komen fietsen over de paden in Park Stakenkamp, veegt Jan Lempsink het veelvuldig gevallen blad van het erf rond Stakenboer. ‘Even de boel een beetje netjes maken’, lacht de voorzitter van de Fiets4Daagse Zuid-Berghuizen.
De familie Broenink uit Oldenzaal fietst nu al weer jaren samen met van oorsprong Zuid-Berghuizenaar Marcel Siemerink. Ze gaan altijd goedgemutst op pad.

Meeste deelnemers Fiets4Daagse Zuid-Berghuizen vrezen de hitte niet

Soberder aanpak, maar gezelligheid maakt veel goed

Jan Lempsink is blij dat er weer gefietst kan worden. Ondanks de voorspelde hoge temperaturen voor deze woensdag 24 augustus. Op de radio was vanochtend al vroeg te horen dat de temperatuur in het oosten van het land op kan lopen tot 33 graden. 
Elk jaar is de familie Broenink uit Oldenzaal van de partij. Ook nu weer veegt Johan Broenink het zweet onder zijn pet weg alvorens aan de koffie te beginnen. Zij fietsen al jaren samen met geboren Zuid-Berghuizenaar Marcel Siemerink. Marcel vertelt daarover: ‘Nadat mijn vrouw jaren geleden alweer was overleden, spoorden zij me aan mee te gaan. Dat waardeer ik zeer, hartstikke mooi.’
 
Henk (81) en Willy (79) te Kiefte uit Hengelo wuiven de opkomende hitte weg, ‘Als je eenmaal op de fiets zit en je een windje om je oren voelt, valt het allemaal wel mee. Zeker als je door de bossen rijdt. Wij hebben in Diepenheim al eens gefietst met 40 graden.’ Ze fietsen al twaalf jaar elektrisch, maar hebben net nieuwe rijwielen aangeschaft. Henk, nippend aan zijn bekertje koffie, vertelt dat de karretjes hun vuurdoop hebben gehad. ‘Er staat honderd kilometer op de teller, deze week gaan we ze echt uitproberen.’
Henk en Willy te Kiefte uit Hengelo met hun nieuwe elektrische fietsen, die nog maar honderd kilometer op de teller hebben staan.
Zij hebben overal  gefietst. In Laren, Rheden maar de Fiets4Daagse Zuid-Berghuizen willen ze bij voorkeur niet missen. ‘Want’, legt Willy uit, ‘het is hier altijd zo gezellig. Daarom komen we graag.’ Het stel treft dan ook heel wat oude bekenden. Zoals Ginus en Marjo Miggelbrink, die al vele jaren deel uitmaken van de organisatie. En dochter Loes, die als vanouds koffie en later op de dag zeker ook een biertje schenkt. Wat opvalt is dat de eerste anderhalf uur op deze ochtend bijna alleen senioren aan de start komen. De categorie die niet meer werkt,tijd heeft en graag fietst. Als dit voornamelijk het deelnemersveld is, hoor je ook verhalen over medische beperkingen.
 
Nieuwe knie
 
Zoals van Wim Doldersum (79) uit Hardenberg, die met echtgenote Willy (76) vanochtend al vroeg de fietsen in het prachtige Vechtdal op de fietsdrager heeft gezet. Ook zij zijn hier niet voor het eerst. En hopelijk niet voor het laatst, omdat Willy over enige tijd haar tweede nieuwe knie moet krijgen. Even afwachten hoe dat gaat. Vooralsnog richt de familie Doldersum zich op vier dagen fietsen vanuit Zuid-Berghuizen. ‘We hebben er zin in.’ De koffie is op, ze stappen op de fiets, op naar Borne, Twickel, Delden, Oele en Wiene. De afstanden zijn dit jaar 25, 45 en 65 kilometer. Onderweg kunnen de deelnemers nog besluiten hun route in te korten en in plaats van 45 toch 25 kilometer te aan fietsen. Met dit warme weer kan dat natuurlijk best goed uitkomen. Wim Doldersum wil op de valreep nog wel even kwijt dat hij het jammer vindt dat er dit jaar geen verloting is gekoppeld aan de Fiets4daagse. Maar dat heeft alles te maken met versoberingen na het intensieve Coronatijdperk. Dit jaar derhalve vanwege de hygiëne geen versnapering of fruit onderweg, geen loterij en na afloop ook geen herinneringsmedaille. Omdat het fietsevenement zich vorig jaar niet voltrok, had Jan Oude Luttikhuis, een van de uitzetters, dit jaar beduidend minder werk. 
Wim en Willy Doldersum uit Hardenberg kozen net als veel andere senioren de route van 40 kilometer.
Voorzitter Lempsink is inmiddels klaar met blad ruimen. Hij vertelt blij te zijn met zijn team. ‘Iedereen is zeer ervaren. De meesten werken al zo lang mee dat veel vanzelf gaat. Het is mooi om met zo’n ploeg te werken. Gelukkig hebben we nog steeds prima sponsoren, zoals Jumbo Kuipers en Zwiep, die dit evenement mede mogelijk maken. Ook daar zijn we heel erg blij mee.’ Steeds meer fietsers komen in luchtige zomerkleding en getooid met poet, hoed en zonnebril naar de boerderij, waar start en finish zijn gesitueerd. Ze gaan zo het warme avontuur aan, over wegen en natuurlijk het liefst beschaduwde paden.

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Judith Nijboer.