Search
Search

Fietsen langs oude cafeetjes

Waar blijft de tijd? Ooit kende Zuid-Berghuizen zes cafés, het ene nog roemruchter dan het andere. Slechts één is er over, ’n Branderd oftewel Olde Weghuis. Daar is zondag 15 september een tentoonstelling over de historie van het café. Tegelijkertijd kan er gefietst worden langs nog bestaande bijzondere cafeetjes in de dree marken Berghuizen, De Lutte en Beuningen.
In café Olde Weghuis oftewel ’n Branderd is zondag 15 september een doorlopende tentoonstelling over de historie van het café te zien.

Drank vanuit de keuken en de voorkamer

Berghuizen kende ooit zes cafés

Langs de uitgaande wegen van Oldenzaal lagen verschillende boerencafeetjes met verkoop van drank vanuit de keuken en voorkamer zoals ’n Bethlehem , De Pow, ‘n Snappert, ‘n Branderd,  Bloas Han, Keizers Bets, Naats op den bult en Essen An. Met name langs de Bentheimerstraat werden vanaf 1900 diverse café’s geopend, die later uitgroeiden tot logement, hotel en restaurant. Maar er zijn ook combinaties van winkel en café zoals het voormalige café Scheper aan de Bentheimerstraat in De Lutte, dichtbij de Rijkstol en heden ten dage een chinees restaurant.
Het voormalige café Karenbeld oftewel ’n Snappert aan de Enschedesestraat in Zuid-Berghuizen.
Zondag 15 september staat de Open Monumentendag in het teken van plaatsen van plezier. De werkgroep Activiteiten van de historische vereniging De Dree Marken heeft alle horecagelegenheden die er ooit waren binnen de dree marken Berghuizen, Beuningen en De Lutte in kaart en in beeld gebracht. Op een kaart “Oude horeca in de dree marken” staan 42 lokaliteiten, waarbij foto’s en een korte beschrijving zijn opgenomen. Er is ook een digitale kaart gemaakt. Op deze kaart staat een fietsroute langs nog bestaande horeca. Je kunt met de kaart de lokaliteiten vinden en bekijken of bezoeken. Als je een lokaliteit nadert, hoor je een korte geluidsfragment en een stukje gesproken tekst over de historie van de lokaliteit. Op de website https://www.dedreemarken.nl/ zie je een instructie hoe je deze kaart op je mobiele telefoon kunt installeren.
Café Bolhaar aan de Boerskottenlaan.
Bij een aantal karakteristieke cafés, die nog steeds bestaan wordt op zondag 15 september van 10.00-16.00 uur bijzondere aandacht besteed aan de historie van het café. In café Olde Weghuis, ’n Branderd’ aan de Enschedestraat 111 in Zuid-Berghuizen wordt een doorlopende presentatie gehouden over de historie van het café. Op het Dorpsplein in De Lutte (onder de bomen) staat een presentatie opgesteld over de oude horeca en de geschiedenis van het dorpsplein. Op beide locaties is zolang de voorraad strekt gratis de kaart verkrijgbaar. Bij de VVV De Lutte in Erve Boerrigter is de kaart tevens verkrijgbaar van 10.00-12.00 uur.