Zoek
Zoek

Gedreven aan de slag tijdens Burendag

Stichting Kansrijk Berghuizen en het IVN Oldenzaal-Losser e.o. werken samen tijdens de Nationale Burendag. Ook zaterdag weer. In Park Stakenkamp werd geplagd en gezaaid in de vlinderhof en in de tuin rondom Stakenboer werden bollen geplant.
Gezamenlijk aan de slag in de vlinderhof, ondermeer met het uitsteken van de els en de akkerdistel.
Klokslag acht uur arriveert uitvoerder Harrie van Essen van de gemeente met een aanhanger vol gereedschap bij de boerderij. Beheerder Rimon Yohanna van Impuls heeft de koffie al klaar als ook IVN’er Toon Brummelhuis in zijn groene overall en Kansrijkbestuurder Jan Hofsteenge zich melden. Na een snelle kop koffie ontsmetten zij in het kader van de Coronaregels het gereedschap.
 
Om negen uur spreekt Ria Nijhof, voorzitter van Kansrijk, de harde werkers kort toe en dan gaat iedereen op gepaste afstand aan de slag. Huub Zoontjes, ontwerper van de vlinderhof, laadt de zodensteker af. Onderstaand het verslag van IVN’er Wilbert Kallenberg en een ingezonden stukje van vrijwilligster Mariska Wissink.
 
De akkerdistel houdt zich slecht aan de regels
 
De distelvlinder zien we graag verschijnen in de vlinderhof. Zoals zijn naam al zegt, kan de distelvlinder heerlijk genieten van een intiem dinertje op de akkerdistel. Maar, helaas de akkerdistel houdt zich slecht aan de regels. Van anderhalve meter afstand tot elkaar hebben de akkerdistels nog nooit gehoord. Zelfs anderhalve centimeter is ze nog teveel. En dan het vermijden van menigtes: doen ze niet aan mee. En daarmee gaan ze, als waren ze een virus, vernietigend te werk. Andere planten leggen het loodje. Dus, beste distelvlinders: we hebben de akkerdistels toch maar gedecimeerd. En voor jullie blijven er in de vlinderhof nog genoeg lekkere hapjes over.
 
We hebben namelijk weer extra ruimte gemaakt voor nog meer bloemen door het gras te benadelen. Met bezielde inzet ging de zodensnijder in rap tempo voort. Ook de handmatige plaggers pakten aan. En dus moest er flink gekruid worden. In de bosschages werd het spreekwoord zoden aan de dijk zetten in beeld gebracht. Door deze werkzaamheden krijgen de kruidige gewassen in de vlinderhof weer de ruimte en wordt de vlinderhof elk jaar weer mooier en nuttiger.
 
Een andere groep had de lente al in de bol. Kom volgend voorjaar maar eens kijken  naar al die prachtige bloemen die in de tuin rond Stakenboer dan uit de nu geplante bollen opfleuren.
 
Zo’n 15 vrijwilligers gingen op gepaste afstand van elkaar aan het werk. Maar hun enthousiasme wist de afstand uitstekend te overbruggen en zorgde weer voor een prima teamgeest. We kijken dan ook tevreden terug op een geslaagde burendag in Park Stakenkamp, zoals altijd weer voortreffelijk georganiseerd door de gedreven initiatiefnemers van Kansrijk Berghuizen.
 
Wilbert Kallenberg
 
Hai iedereen die heeft geholpen bij de buren natuur werkdag in Park Stakenkamp.
 
Hoe is het met jullie ? Allemaal weer super bedankt voor de geweldige, leuke en gezellige natuur werk ochtend ! Ik vond het weer heerlijk om samen met jullie goed voor mamma natuur te zorgen en samen lekker hard buiten aan de slag te gaan en Park Staken kamp op te knappen. En om weer gezellig met jullie bij gekletst te hebben. Ik heb een superochtend gehad, en weer heel erg genoten. De ochtenden vliegen helaas veel te snel  voorbij, duurde de natuur werkdagen maar tot 18.00 uur. Ik heb ook alweer super veel zin in de volgende natuurwerkdag, kan bijna niet wachten. Ik ga de IVN site goed in de gaten houden, zodra het kan geef ik mij weer op. Geniet van al het mooie natuurschoon om jullie heen.

Mariska Wissink