Zoek
Zoek

Gemeente koopt terrein Zwartz

De gemeente heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van het terrein van de voormalige jute- en linnenweverij Zwartz aan de Parallelstraat 70-72. Bedoeling is het verouderde bedrijventerrein te ontwikkelen in een woongebied met voorzieningen.
Hiervoor is de gemeente bezig met de ontwikkeling van het woongebied Stakenbeek. De eerste fase is bijna afgerond en de voorbereidingen voor de tweede fase – het gebied tussen de Helmichstraat, Parallelstraat, achterzijde woningen Boerskottenlaan en de Stakenbeek – zijn gestart. Met de eigenaren binnen dit gebied zijn gesprekken gevoerd over de aankoop van percelen. De gemeente heeft nu, zoals gezegd, overeenstemming bereikt over de aankoop van de Parallelstraat 70-72 waar voorheen de firma Zwartz gevestigd was. 

De herontwikkkeling met woningen en voorzieningen is opgenomen is in het Masterplan Oldenzaal Centraal. Het overgrote deel van de hiervoor benodigde gronden is al door de gemeente aangekocht. Naast de overeenstemming over het terrein Zwartz is mondeling in beginsel overeenstemming bereikt met de eigenaar van het laatst benodigde perceel. 

Het woongebied Stakenbeek wordt ontwikkeld tot een mooie woonlocatie aan de rand van het centrum. De ontwikkeling bestaat uit twee fases. Fase 1, het gebied gelegen tussen de spoorlijn, de Helmichstraat, de Stakenbeek en de Burgemeester Wallerstraat/ Spoorstraat, wordt nu ontwikkeld. Hier worden woningen gebouwd variërend van appartementen (in de huur- en koopsfeer) tot rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrije kavels. 

De gemeente is begonnen met de voorbereidingen voor het opstellen van het bestemmingsplan voor fase 2, waarvoor met de aankoop van Zwartz een belangrijke stap is gezet.
De fabriekshallen van Zwartz werden in 2007 getroffen door een grote brand. Zwartz betrok al in 2002 een nieuw bedrijf op het bedrijventerrein Hazewinkel. Ten tijde van de brand werd het treinverkeer tussen Hengelo en Bad Bentheim stilgelegd.