Zoek
Zoek

Hemelvaart aan de Schapendijk

Vandaag, Hemelvaartsdag, doet de Schapendijk zijn naam eer aan. Het lijkt wel of er een schaapscheerdersfeest is geweest. Dikke, witte pluizen dwarrelen door de lucht en de grond ligt er mee bezaaid.
Ook proberen die witte vlokken stiekem slaapkamers binnen te dringen en  tuinen te bedekken. Wat is er aan de hand? Hoe veel de vlokken ook lijken op de heerlijke zachte wol van een schaap zijn ze dat niet. 
Maar van waar komen deze pluizen?
Wanneer bij de vrouwelijke katjes van de populier en de wilg hun doosvrucht openspringt, dan komt het zaad vrij, zo staat in de tuinengids. Dit zaad wordt omgeven door een donsachtig pluis, dat zich vervolgens via de wind verspreidt. Alhoewel sommige personen allergisch kunnen zijn voor deze pluis, valt ze niet te verwarren met de beruchte pollen.
Je hoeft niet direct schrik te hebben dat er volgend jaar honderden wilgen of populieren in de tuinen zullen staan. Het zaad heeft typisch de vochtige ondergrond van een rivier- of beekoever nodig om te ontkiemen. Tegen eind juni verdwijnen de pluisjes meestal vanzelf. 
En zo begint Hemelvaart met een witte deken voor de bewoners aan de Schapendijk en omgeving. Er is zichtbaar iets neergedaald.

Tekst en foto’s: Ria Nijhof.