Zoek
Zoek

Het rockt bij ’n Branderd, en hoe!

Soms is er weinig nodig voor een gelukzalig moment. Ik fietste zaterdag iets voor vieren met drie goede bekenden  naar café Olde Weghuis om een biertje te drinken en kwam al snel tot de ontdekking dat hier een nieuwe poptempel aan het ontstaan is. Heerlijke rock in een authentieke buurtkroeg, die altijd zo zou moeten blijven.  
Er is de begroeting met basgitarist Toon Reysoo. De levenspartner van mijn collega Josien Kodde, die ik wat later ook tegenkom. Met zoon en een arm vol halve liters. Zo gaat dat bij Olde Weghuis. Met muziekvrienden maakt Toon tegenwoordig deel uit van de nog nieuwe band Van-Moke. Zijn bas danst door de zaal tijdens het openingsnummer. Meteen een stevige coming-in met Barracuda van de Amerikaans-Canadese formatie Haert. Ik heb zangeres Ran Pol dan al bekeken. In het voortraject al veel over gehoord. Dat wordt er nog een, ik zeg het u. Ze is de Oldenzaalse versie van Ann Wilson, de Heartzangeres die ooit in het Kennedy Honours Center de legendarische band Led Zeppelin toezong, met zus Nancy op gitaar, een groot gospelkoor en Jason Bonham, zoon van de overleden Led Zeppelindrummer John Bonham, op drums.
Van-Moke met Ran Pol deed het zaterdagmiddag en – avond bij ’n Branderd op geheel eigen wijze. De twee aaneengesloten zaaltjes liepen vol met bekenden en muziekliefhebbers van elders, de ramen dampten en er werd binnen en onder de overkapping buiten een gezellig biertje gedronken. Martin en Anja Olde Weghuis zorgden voor de bediening met hun Team Olde Weghuis. Het deed me een beetje denken aan de Amsterdamse binnenstad en de Warschauer Strasse en omgeving in het oosten van Berlijn, waar ik vaak live optredens in muziekcafés mee heb gemaakt. De deur stond er altijd open, zodat de muziek je vanzelf naar binnen trok. In Zuid-Berghuizen hebben we Olde Weghuis, door ons zoals gezegd steevast aangeduid als ’n Branderd. Het bruist in Berghuizen en dat is zeker mede te danken aan het gelukkig nog zo ouderwets en daarom zo mooi ingerichte muziek- en ontmoetingscafé aan de Enschedesestraat. Martin en Anja, we want more!

Tekst: Felix Nijland. Foto’s: Martin Olde Weghuis.